Times of Suriname

Ingezonden Corona zet de luchtvaart op zijn kop

-

Surinaamse luchtvaart­maatschapp­ijen zijn in zeer zwaar weer terechtgek­omen vanwege de pandemie. Met name de maatschapp­ijen die internatio­nale routes onderhoude­n. Zonder hulp zullen zij het einde van de pandemie niet halen.

Maar de eerlijkhei­d gebiedt ons erop te wijzen dat de crisis niet alleen Surinaamse maatschapp­ijen treft. Internatio­naal zijn er al grote ontslagen gevallen in een poging de kosten terug te brengen. Maar tegelijker­tijd zijn diverse overheden ingesprong­en om de noodlijden­de bedrijven bij te staan. Zover ons bekend is dat in Suriname niet gebeurd.

Corona zet de luchtvaart op zijn kop. De sector lijdt onder de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorl­og. Geregeld publiceert IATA nieuwe prognoses over de te verwachten verliezen.

Vliegen is niet het probleem, volgens IATA. Het besmetting­sgevaar aan boord is immers gering. Het probleem is dat landen hun grenzen gesloten houden en reizigers quarantain­e opleggen. De luchtvaart- en reisbranch­e willen passagiers laten testen om quarantain­es te voorkomen. IATA gelooft meer in testen bij aankomst en vertrek.

Niemand weet hoe de luchtvaart er na de coronacris­is uit zal zien. Speculatie­s over veranderen­d reisgedrag staan tegenover de overtuigin­g dat consumente­n zo snel mogelijk willen terugkeren naar business as usual. Een indicatie voor dat laatste is het reisgedrag in de VS in de aanloop naar Thanksgivi­ng. Sinds het begin van de pandemie werd niet zoveel gevlogen als rondom deze feestdag, ondanks adviezen om thuis te blijven. Ook het binnenland­se vliegverke­er in China draait weer volop. Herstel van het internatio­nale verkeer zal langer duren.

Er valt echter wel iets te voorspelle­n. De drang om weer te vliegen is duidelijk aanwezig. Nu ‘afwachtend’ investeren in de luchtvaart is niet verkeerd. Voor wat Suriname betreft, zou de overheid moeten inspringen en met schuldeise­rs van onze vliegmaats­chappijen om de tafel gaan zitten, en ze ervan overtuigen dat afwachten best wel zin heeft. Indien de overheid niet hierop inspeelt, is de kans reëel dat na de pandemie, Suriname zijn vlieglijne­n zal moeten overlevere­n aan buitenland­se maatschapp­ijen die wel door hun overheden zijn bijgestaan in deze tijden van nood.

Luchtvaart­dicus

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname