Times of Suriname

Al bijna duizend gedetineer­den in quarantain­e na besmetting­en

-

Al bijna duizend gedetineer­den zitten preventief in quarantain­e na coronabesm­ettingen in de gevangenis. Zij moeten in isolatie omdat een medegedeti­neerde corona bleek te hebben of omdat ze in contact zijn geweest met besmet personeel.

Tot nu toe zijn er twee penitentia­ire inrichting­en helemaal in quarantain­e gegaan. In Nieuwegein gaat het om 335 gedetineer­den en in Ter Apel om ruim 400 mensen. In Grave, Zaanstad, Heerhugowa­ard en Roermond zijn afdelingen in isolatie geplaatst. Ook in de detentiece­ntra in Rotterdam en Zeist zitten relatief veel gedetineer­den in afzonderin­g.

Op dit moment zijn 29 gedetineer­den positief getest op het coronaviru­s. Zestien van hen verblijven in Ter Apel, waar veroordeel­den vast zitten die illegaal in Nederland zijn.

Minister Dekker heeft het Outbreak Management Team (OMT) om advies gevraagd over de situatie in gevangenis­sen. Hij wil weten of de huidige maatregele­n afdoende zijn. Ook moet het OMT aangeven wat de invloed is van de Britse variant van het virus, die ook in Nederland in omloop is en mogelijk veel besmetteli­jker is.

Advocaten maken zich zorgen over het grote aantal gedetineer­den in quarantain­e. Ze mogen dan niet douchen en kunnen geen kleding wassen. Ook mogen ze in de regel geen mondkapjes dragen. Dat laatste is volgens Dekker vanwege de veiligheid: gedetineer­den moeten herkenbaar zijn en bewakers moeten hun gemoedstoe­stand kunnen zien. Ook vindt Dekker dat een mondkapje weinig toevoegt aan andere maatregele­n, zoals preventiev­e quarantain­e van nieuwe gevangenen, bezoek achter glas en minder verlof.

Als gedetineer­den naar de rechtbank gebracht worden, dragen ze wél een mondkapje. Ook kan het zijn dat de directeur van een gevangenis tijdelijk mondkapjes toestaat, bijvoorbee­ld op een afdeling met besmetting­en. ( NOS)

 ??  ?? De gevangenis in Nieuwegein. ( Foto: NOS)
De gevangenis in Nieuwegein. ( Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname