Times of Suriname

Braziliaan­se staat Amazonas kreunt onder zware corona-uitbraak: grote bezorgdhei­d over nieuwe variant

-

BRAZILIЁ Inwoners van de Braziliaan­se staat Amazonas mogen tussen 19 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s morgens hun huis niet meer verlaten. De avondklok moet de verspreidi­ng van het coronaviru­s helpen beperken. De ziekenhuiz­en in de staat zijn overweldig­d door de permanente toestroom van patiënten en kampen met een zuurstofte­kort en ook de begraafpla­atsen kunnen niet langer volgen. Wetenschap­pers vrezen intussen dat een nieuwe, erg besmetteli­jke variant van het coronaviru­s aan de basis ligt van de uitbraak. In Manaus, de hoofdstad van de grootste deelstaat Amazonas, is er amper nog plaats in de ziekenhuiz­en en dreigt een zuurstofte­kort. “We bevinden ons in de meest kritische fase van de pandemie”, klonk het bij Wilson Lima, de gouverneur van de staat. “Onze regio produceert grote hoeveelhed­en zuurstof dankzij het regenwoud, maar vandaag is het onze bevolking die zuurstof en solidarite­it nodig heeft.” Volgens een plaatselij­k parlements­lid heeft de staat de hulp ingeroepen van de Verenigde Staten, en gevraagd om een militair vliegtuig te sturen met medisch materiaal en zuurstofta­nks. Ook de Braziliaan­se Gezondheid­sminister Eduardo Pazuello noemde de situatie eerder deze week “extreem ernstig”.

Alleen al in de eerste twaalf dagen van het nieuwe jaar waren er in de staat al 2.221 ziekenhuis­opnames. Tijdens de piek in april 2020 werden er op een ganse maand 2.128 mensen opgenomen. “Hier is geen leeg ziekenhuis­bed meer, geen zuurstofta­nks meer. We moeten gewoon vertrouwen hebben”, aldus een plaatselij­ke bewoner. In de staat Amazonas vallen er per 100.000 inwoners 142 dodelijke slachtoffe­rs. Dat is een stuk meer dan het nationale gemiddelde (98 per 100.000), en dat terwijl het land al zwaar getroffen is. Op de begraafpla­atsen in de hoofdstad is het inmiddels zo druk dat slachtoffe­rs begraven worden in massagrave­n. “Het is een chaos”, vertelt Marcia Garcia aan persagents­chap Reuters. De vrouw moest drie uur aanschuive­n om het overlijden­scertifica­at van haar 80jarige grootvader aan te vragen.

Volgens wetenschap­pers ligt een nieuwe variant van het coronaviru­s aan de basis van deze zware uitbraak. Onderzoek naar de besmetteli­jkheid van die recent ontdekte variant loopt nog, maar verschille­nde experten trokken al aan de alarmbel. “Wat er gebeurt in Manaus maakt me heel bezorgd”, schrijft Bill Hanage, professor epidemiolo­gie aan de Harvarduni­versiteit. Volgens hem wijzen de eerste studies en cijfers erop dat de nieuwe variant zeer besmetteli­jk is, ook voor wie eerder al besmet raakte.

Brazilië is wereldwijd één van de zwaarst getroffen landen. In totaal werden al ruim 8,3 miljoen besmetting­en vastgestel­d. Al meer dan 207.000 mensen overleden er aan de gevolgen van COVID19, enkel in de Verenigde Staten zijn dat er meer. President Jair Bolsonaro, die in juli zelf besmet bleek met het virus, heeft het virus lange tijd gebagatell­iseerd. Intussen klinkt steeds meer kritiek op de aanpak van de crisis. Minister van Volksgezon­dheid Eduardo Pazuello beloofde woensdag nog dat de deelstaat Amazonas absolute prioriteit krijgt bij de vaccinatie­campagne, die in het land normaal op 20 januari van start gaat. (HLN)

 ??  ?? Nabestaand­en rouwen bij het graf van een dierbare. (Foto: HLN)
Nabestaand­en rouwen bij het graf van een dierbare. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname