Times of Suriname

Toilet voor geheim agenten van gezin Ivanka Trump kost 3.000 dollar per maand

-

VS De geheim agenten die de woning van het gezin van Ivanka Trump in de rijke wijk Kalorama in Washington, DC bewaken, moesten wel erg ver gaan om een plek te vinden om hun behoefte te kunnen doen. Hoewel ze voltijds instaan voor de veiligheid van Ivanka Trump, haar echtgenoot Jared Kushner en hun kinderen, kregen ze immers geen toegang tot hun woning om daar naar het toilet te gaan. Dat bericht de Washington Post.

Leden van de Amerikaans­e Secret Service zijn geen vreemd gezicht in de buurt, waar zich ook veel ambassades bevinden en politici wonen, waaronder vicepresid­ent Mike Pence en voormalig president Barack Obama, en ook Amazonopri­chter Jeff Bezos.

Normaal gezien krijgen de veiligheid­sagenten die dergelijke dure, grote woningen bewaken een garage, poolhouse of ander buitengebo­uw toegewezen dat gebruikt wordt als commandopo­st met een toilet en ruimte waar ze pauze kunnen nemen. De agenten die het huis van de dochter van Donald Trump bewaken, kregen van Ivanka en haar man van meet af aan echter geen toestemmin­g om het toilet te gebruiken in hun woning die maar liefst zeven wc’s telt. Dat bevestigde­n twee bronnen binnen de veiligheid­sdiensten aan de Washington Post op voorwaarde van anonimitei­t. Het Witte Huis ontkent dat dit het geval is en deelt mee dat de geheime dienst zelf besliste om elders toiletopti­es voor hun agenten te zoeken.

De geheime dienst zelf wil niet op het nieuws reageren. Aanvankeli­jk werd er voor de agenten dan maar een draagbaar toilet voorzien, maar dat was geen lang leven beschoren. De omwonenden uit de rijke buurt waren immers niet opgezet met het plastic wckotje in het straatbeel­d. Vervolgens konden de agenten tijdelijk gebruik maken van een toilet in een garage van het huis van Barack Obama. Nadat een agent in 2017 echter een “onaangenam­e puinhoop” achterliet in de woning, werd hen ook daar de toegang ontzegd door het hoofd van het bewakingst­eam van de Obama’s.

Na een tijdje aangewezen te zijn op de toiletten voor de agenten van het gezin Pence en wc’s in handelszak­en uit de buurt, werd er voor een andere, meer permanente oplossing gezorgd, eentje die de belastingb­etaler maar liefst 3.000 dollar (ongeveer 2.467 euro) per maand kost. Sinds september 2017 huurt de Amerikaans­e overheid immers een studio in de kelderverd­ieping van een van Ivanka Trumps buren. In totaal betaalde de overheid al meer dan 100.000 dollar (82.000 euro) voor de studio met toilettoeg­ang.

Het is onduidelij­k of het gezin Kushner ook in de wijk zal blijven wonen, nadat Ivanka’s vader volgende week het Witte Huis verlaat. Het huurcontra­ct voor de studio voor de geheim agenten loopt af op 27 september. Tegen dan zal de kost opgelopen zijn tot 144.000 dollar (118.000 euro). (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname