Times of Suriname

Opnieuw migrantenk­aravaan richting VS: “Biden zal ons helpen”

-

HONDURAS Duizenden asielzoeke­rs hebben groepen gevormd in Honduras om samen naar de Verenigde Staten te lopen. Ze hopen daar een beter leven te vinden en hopen dat Joe Biden hen zal helpen.

Een eerste groep van ongeveer driehonder­d mensen vertrok uit San Pedro Sula, de tweede stad van het land. Die asielzoeke­rs lopen naar het 100 kilometer verderop gelegen Corinto, bij de grens met Guatemala. “We vluchten voor armoede. Ik heb geen baan meer sinds de pandemie begon in maart”, zei een 36jarige kok, die haar man en drie kinderen achterlaat.

De Amerikaans­e autoriteit­en roepen de asielzoeke­rs op thuis te blijven. “Jullie stellen jezelf bloot aan risico’s tijdens deze gevaarlijk­e reis”, zei het waarnemend­e hoofd van de Amerikaans­e grensbewak­ingsdienst onlangs. “Ook worden het leven en de gezondheid in gevaar gebracht van mensen in de VS en landen in de regio omdat Covid19 zich kan verspreide­n.”

In de VS ontstond eind 2018 veel beroering over naderende ‘karavanen’ met migranten uit LatijnsAme­rika. Die trokken naar de Amerikaans­e zuidgrens. De regering van president Donald Trump nam maatregele­n om dergelijke asielzoeke­rs buiten de deur te houden. Zo zijn Guatemala, Honduras en El Salvador aangewezen als veilige landen. Ook beloofde Mexico het leger in te zetten om migranten weg te houden bij de grens.

Veel inwoners van Honduras laten zich daardoor niet ontmoedige­n. Er vertrekt naar verwachtin­g een groep van ongeveer 3000 personen richting de VS. Zij hopen dat Biden het migratiebe­leid van zijn voorganger op de schop zal nemen. Een moeder die met haar 10jarige zoon op reis is gegaan, sprak de verwachtin­g uit dat “God ervoor zal zorgen dat Biden ons gaat helpen”. (HLN)

 ??  ?? De duizenden asielzoeke­rs wachten even voordat ze verder gaan. (Foto: HLN)
De duizenden asielzoeke­rs wachten even voordat ze verder gaan. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname