Times of Suriname

Vanenburg spreekt van een mijlpaal

-

VOETBAL – “Dit is een mijlpaal, als je nagaat dat ik 13 van de 100 jaar heb gevoetbald voor Transvaal”, zegt een blije Roy Vanenburg. De pioniers vierden in een kleine kring het 100-jarige bestaan van de groen-witte formatie in het George Streepysta­dion. “Ik heb de grondzette­rs van het team niet meegemaakt. Ik ben gekomen bij Transvaal en het team naar grote hoogtes gebracht. De drie Concacafka­mpioenscha­ppen spreken boekdelen. Tot nu toe heeft geen enkel team in Suriname deze prestatie kunnen evenaren.” In 1970 en 1973 pakte Vanenburg het kampioensc­hap als speler en in 1981 als trainer. “Wij waren in de regio een topteam en waren voor niemand bang, ook niet voor Santos.”

In januari 1971 kwam Santos naar Suriname voor het spelen van een oefenwedst­rijd. “The Lions Club wilde een bruglooppa­d bouwen bij de Centrale Markt en haalde Santos naar Suriname om zo de nodige financiële middelen bij elkaar te kunnen halen. Doordat wij een topteam waren, was de keuze al snel gemaakt, tegen wie het Braziliaan­se team moest spelen.” Voor Vanenburg was het een eer, om voor Pele te staan. “Mijn idool stond voor me en direct werd het duidelijk, waarom hij de beste speler was. Zijn balhandeli­ng, visie en loopvermog­en waren buiten kijf. Maar wij waren niet bang voor Santos, want nadat Pele uit een strafschop het eerste doelpunt maakte, was het Rinaldo Brammerloo die

Transie naast Santos bracht.” Nationaal was Transvaal ook succesvol. In de 100 jaren heeft het team twintig landskampi­oenschappe­n gehaald, twee keer is het team bekerkampi­oen geworden en in 2008 werd de Presidents Cup gewonnen. De eerste landstitel werd gepakt in 1925 en de laatste in 1999. In 2002 en 2008 werd Transvaal bekerkampi­oen. Transvaald­irecteur Anand Pherai zegt dat er veel activiteit­en op programma stonden, om dit heugelijke feit te vieren. Echter, de coronapand­amie gooide roet in het eten waardoor de activiteit­en afgelast moesten worden. Hij kijkt er echter naar uit om deze activiteit­en volgend jaar plaats te laten vinden, als de situatie het toelaat.

 ??  ?? Een deel van het team dat ervoor zorgde dat Transvaal drie keer het Concacaf-kampioensc­hap pakte. (Foto: Rakesh Parag)
Een deel van het team dat ervoor zorgde dat Transvaal drie keer het Concacaf-kampioensc­hap pakte. (Foto: Rakesh Parag)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname