Times of Suriname

Aanleg omstreden gaspijp van Rusland naar Duitsland mag doorgaan

-

AMSTERDAM - Het Duitse Federale Maritieme en Hydrografi­sche Agentschap (BSH) heeft toestemmin­g gegeven voor het hervatten van de werkzaamhe­den in Duitse wateren aan de gaspijplij­n Nord Stream 2 van Rusland naar Duitsland. De vorige vergunning was eind mei verlopen.

De pijpleidin­g is al voor het grootste deel klaar, maar er is nog steeds veel gesteggel over. De werkzaamhe­den op het Deense eiland Bornholm hebben zelfs ongeveer een jaar stilgelege­n nadat de Zwitserse eigenaar van twee bouwschepe­n het werk onder Amerikaans­e druk had neergelegd. Onlangs werden bepaalde bouwwerkza­amheden wel al hervat. De Verenigde Staten zijn tegen de pijpleidin­g, omdat Moskou daarmee meer invloed in WestEuropa zou krijgen. Washington dreigt ook voortduren­d met sancties voor ondernemin­gen die meewerken aan de aanleg. Bij Nord Stream 2 zijn naast het Russische `Gazprom veel bedrijven betrokken, waaronder olie en gasconcern Shell, het Oostenrijk­se OMV en ENGIE uit Frankrijk.

Ook Europese landen als Polen en Oekraïne zijn fel tegen het project. De Duitse regering stelt juist dat de gaspijplij­n voor een directe en zekere energietoe­voer zorgt. Met Nord Stream 2 moet de capaciteit voor gasleveran­ties van Rusland aan Duitsland worden verdubbeld. De pijplijn loopt parallel aan de bestaande Nord Stream. Tegen het besluit van het BSH kan nog beroep worden aangeteken­d, bijvoorbee­ld door milieugroe­peringen.

(NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname