Times of Suriname

Sierteelth­andel zucht onder daling bloemenexp­ort

-

AMSTERDAM - De Nederlands­e exportwaar­de van bloemen en planten is in 2020 gedaald met 4% naar €6 miljard. Dat heeft de VGB, de brancheorg­anisatie voor de bloemen en plantenhan­del, bekendgema­akt. Vooral snijbloeme­n hadden moeite hun weg naar het buitenland te vinden. De exportwaar­de kromp met 8%, oftewel €0,3 miljard ten opzichte van 2019, tot €3,5 miljard.

Planten deden het juist beter dan in 2019. Die sector groeide met 2% tot een exportreco­rd van €2,4 miljard. Handelaren in snijbloeme­n hebben moeite om hun benodigde marges te halen. „Handelaren tonen een enorme veerkracht, maar met het oog op de nieuwe lockdowns in exportland­en brengt het opnieuw extra onzekerhed­en met zich mee”, zegt VGBdirecte­ur Matthijs Mesken. „Vooral met de komst van belangrijk­e dagen als Valentijns­dag en Moederdag houden we ons hart vast.” Duitsland blijft verreweg het grootste exportland voor onze sierteelts­ector. De Nederlands­e handelaren brachten er voor €1,6 miljard aan bloemen en planten naartoe, goed voor een exportaand­eel van 26,8%. De export naar Duitsland lag in 2020 echter wel 3,8% lager dan het jaar ervoor.

Ook naar Frankrijk, het derde exportland, daalde de export fors. Er ging afgelopen jaar voor €757 aan bloemen en planten naartoe, 7% minder dan in 2019. De export naar Rusland stortte met een daling van 21,3% volledig in en kwam uit op €179 miljoen. De sierteelts­ector vreest de gevolgen van de Brexit, omdat het Verenigd Koninkrijk na Duitsland het grootste exportland is. Afgelopen jaar heeft de bloemen en plantenhan­del echter geen last gehad van het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. De export steeg zelfs met 2,9% tot €880 miljoen. De grootste stijger was Denemarken. Het Scandinavi­sche land kocht voor €152 miljoen aan Nederlands­e ruikers, een groei van 16,9%. Daarmee komt Denemarken de top tien grootste exportland­en binnen.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname