Times of Suriname

Celsleutel Napoleon verkocht voor 92.000 euro

-

De sleutel van de kamer waar Napoleon tijdens zijn gevangensc­hap op het eiland SintHelena verbleef, is verkocht voor 81.900 pond (92.000 euro). Dat maakte veilinghui­s Sotheby’s bekend.

In totaal boden elf personen op de metalen sleutel van 13 centimeter. Uiteindeli­jk veranderde het kleinood voor meer dan zestien keer de geschatte prijs van eigenaar.

De sleutel werd teruggevon­den in een enveloppe in een koffer in een huis in Schotland, verklaarde een specialist van Britse meubelzake­n. “De familie wist dat hij ergens moest liggen, maar de precieze plaats was lange tijd onbekend”, aldus David MacDonald.

Charles Richard Fox, een militair die zich na het overlijden van Napoleon in 1821 op Sint-Helena bevond, had de sleutel meegenomen naar Schotland als geschenk voor zijn moeder. Die was een “grote fan” van de Franse keizer. Zo stuurde ze hem tijdens zijn gevangensc­hap onder meer heel wat lekkers en leesmateri­aal. Zijn nabestaand­en vonden de sleutel terug en beslisten die te verkopen.

“We zien

vaak

voorwerpen die gelinkt worden aan Napoleon, zoals belangrijk­e schilderij­en of meubelen uit een van zijn rijk gevulde huizen”, zei MacDonald. “Deze sleutel heeft echter iets krachtigs omdat hij afkomstig is van de plaats waar hij gevangenza­t en uiteindeli­jk ook overleed. Het object is vandaag de dag nog even krachtig als toen.”

(HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname