Times of Suriname

Man gooit harde schijf met bitcoins weg, biedt gemeente 58 mln om ’m op te graven

-

Een man die een harde schijf vol bitcoins heeft weggegooid, biedt de gemeente omgerekend ruim 58 miljoen euro voor toestemmin­g om de schijf te zoeken op de plaatselij­ke vuilnisbel­t. De bitcoins zijn volgens hem meer dan 230 miljoen euro waard.

James Howells had 7.500 bitcoins opgeslagen op een schijf die hij in 2013 per ongeluk heeft weggegooid. Als hij de schijf vindt, is hij bereid om 25 procent van de waarde te doneren aan het bestuur van zijn geboortest­ad Newport in Zuid-Wales. Volgens Howells kan het geld mensen helpen die hard zijn getroffen door het coronaviru­s. “Hoe geweldig zou het zijn als ik iedereen in de stad een paar honderd pond geef”, zegt Howells tegen de BBC. De man kocht de bitcoins in 2009, maar de harde schijf met daarop het fortuin belandde in een la nadat hij drinken over zijn laptop had gemorst. Toen hij de schijf in 2013 weggooide, waren de bitcoins zo’n 5 miljoen euro waard. Inmiddels is de waarde van de valuta zo gestegen dat deze bijna 50 keer zo hoog is.

Howells zou de gemeente al meerdere keren om toestemmin­g hebben gevraagd de stortplaat­s te mogen doorzoeken, maar zonder succes. “Ik bood ze 10 procent van de waarde, maar dat wilde de gemeente niet”, aldus Howells. Nu de waarde nog meer is gestegen, heeft Howells het bod opgeschroe­fd naar 25 procent.

Als hij toestemmin­g

krijgt, is hij van plan een ’profession­eel team’ in te schakelen om te helpen bij de zoektocht naar de harde schijf. Een woordvoerd­er van de gemeente laat weten dat er inderdaad meerdere keren contact is geweest met Howells, maar “dat de kosten van het storten, opslaan en verwerken van het afval op kan lopen tot miljoenen, zonder enige garantie dat de harde schijf ook daadwerkel­ijk wordt gevonden”.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname