Spännande Historia vol. 3

Vikingar – inte bara krigare

-

Deras vilda plundrings­tåg har gått till historien som något av det mest brutala världen har skådat. Men vikingarna var långt mer

än blodtörsti­ga pirater.

Jorden har sett många fruktade civilisati­oner genom tiderna, och få skulle förneka att vikingarna var bland de mest fruktade i Nordeuropa. Kända för sina mäktiga drakskepp och blodtörsti­ga stridshand­lingar tillbringa­de dessa krigare mycket av sin tid på de stora haven, ständigt på jakt efter nya mål.

Nordmännen var långt ifrån några oeftertänk­samma mördare – de allra flesta var faktiskt bönder. De spelade brädspel, en sorts landhockey eller simmade ikapp. Det var dessutom 1–2 grader varmare på den tiden än det är i dag. Vikingarna var äventyrare som ville utforska världen, de var både handelsmän och nybyggare på jakt efter nytt land att bosätta sig på. Dessutom var de skickliga hantverkar­e och byggde skepp som var tillräckli­gt starka för att tåla en lång resa över den stormiga Nordsjön.

Efter hand började de kolonisera sina nyvunna territorie­r och i dag kan man hitta spår efter dem över hela Europa.

I motsats till romarna som 1 000 år tidigare först och främst hade ambitionen att erövra land, så var de första vikingarna på jakt efter skatter och slavar. Mellan 700- och 1000-talet plundrade de städer över hela Europa. Med skoningslö­sa yxhugg dräpte de allt som kom i deras väg. Slumpmässi­ga åskådare riskerade att bli tagna till fånga och sålda vidare till välbärgade borgare där hemma.

De enklaste målen var de oskyddade klostren. De låg på avskilda öar – svåra att nå för de flesta, men lätta för vikingarna. De var fullproppa­de med varor och guld som användes vid tillbedjan ihop med värdefulla gåvor från generösa medlemmar av församling­en. Med bara några få munkar mellan dem och de stora skatterna är det lätt att förstå varför vikingarna hade en sådan förkärlek för dessa lättillgän­gliga troféer. Om du vill läsa mer om vikingarna rekommende­rar vi Vikingarna­s värld och Vikingar i krig av Kim Hjardar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden