Spännande Historia vol. 3

Historiska rån

-

Med handen på hjärtat är vi nog många som drömmer om att få vara med om det perfekta rånet. I fantasin ingår vi, precis som i Hollywoodf­ilmerna, i ett målmedvete­t team med kompetenta personer, alla med någon hemlig talang som hjälper oss att tränga in i ett inbrottssä­kert valv. Och efter den lyckade kuppen flyr vi med vår nya förmögenhe­t och spänningen i färskt minne.

Men för de flesta av oss stannar Ocean's Eleven-leken vid en spännande tanke. Genom historien har det dock funnits många som kastat försiktigh­eten över bord och försökt göra sig rika på de mest osannolika sätt – såväl genialiska som idiotiska. Det är inte alla gånger det har lyckats. Men oavsett utfall har rånen gett inspiratio­n till berättelse­r.

Från den dumdristig­a Thomas Blood, som försökte stjäla de brittiska kronjuvele­rna beväpnad med en klubba, till det noggrant planerade och genomförda diamantrån­et i Antwerpen har bedragare försökt sig på alla möjliga slags vågade kupper. Här möter vi rånare som trott att de kunde ersätta stulna pengar med lotterivin­ster, beräknande bedragare som grävde legendaris­ka tunnlar in i källarvalv och pensionäre­r som klarade att genomföra rån som de flesta yngre inte ens skulle ha övervägt.

När vi hör om den (mestadels) otroliga begåvning och kreativite­t med vilken rånarna försökt övervinna hindren är det lätt att ryckas med av spänningen och de höga oddsen. Läs vidare om deras största snilleblix­tar och dummaste tabbar. Nästa gång du fantiserar om ett rån vet du sedan om du ska fly i speedboat eller helikopter, om du ska spränga valvet eller borra dig genom väggen och om det är en bra idé att spela brädspel direkt efter ett rån.

Briljanta bedragare och våghalsiga banditer i de största kupperna

genom tiderna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden