Spännande Historia vol. 3

Grekiska krigare

-

Hopliterna i antikens Grekland var välutrusta­de, svårbesegr­ade och bland de mest fruktade krigarna i världen.

I Grekland, både under och efter Homeros tid, ansågs hoplitkrig­arna vara världens dödligaste och effektivas­te soldater. De var utrustade med en rad mycket avancerade vapen som spjut, svärd och dolkar, skyddade sig med tunga bronsrustn­ingar och var mästerliga på att använda sig av listiga taktiker och formatione­r. Antikens grekiska krigare högg med lätthet ner många fiendearmé­er.

Förmodlige­n var hopliterna etablerade redan under det sjätte århundrade­t före Kristus. Innan dess stred grekiska krigare – som bestod av civila som beväpnade och tränade sig själva – enbart för sin egen, familjens eller nationens ära. De grupperade sig under stadsstats­flaggor för att föra krig, men när slaget drog igång var deras plikt i huvudsak att strida man mot man. Många slag under perioden inleddes visserlige­n med härförare eller hjältar som möttes ansikte mot ansikte.

Efter införandet av avancerade militärfor­mationer som till exempel falangen (se rubriken ”Dödsväggen” nedan) cirka 700 f.Kr., började soldaterna strida i slagen som samlade militärenh­eter.

Det ökade effektivit­eten avsevärt. Innan den massiva persiska invasionen år 480 f.Kr. vann de en rad avgörande slag mot styrkor som de, av döma av deras antal, borde ha förlorat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden