Spännande Historia vol. 3

Kreativa tjuvknep

Några av mest originella rånmetoder­na genom tiderna.

-

Flykt i helikopter

2009 drabbades en värdedepå i Stockholm av ett ovanligt dristigt rån. Innan rånarna tog pengarna blockerade de dörrarna och la ut spikmattor på vägarna. Den planerade flyktrutte­n? En stulen helikopter som kretsade ovanför taket på byggnaden. Otroligt nog fungerade det.

Annonsknep

En man som rånade en bepansrad bil i USA använde en ovanlig metod för att skaka av sig förföljare. Han bar reflexväst, blåställ och ansiktsmas­k och flydde in i en grupp arbetare med samma klädsel. Han hade lurat dit dubbelgång­are med en falsk nätannons om underhålls­arbete på just den platsen.

Fallskärm

D. B. Cooper var först med idén, men den har kopierats av många. Han kapade ett flygplan redan på startbanan och höll besättning­en som gisslan. Efter att ha tillförska­nsat sig pengar och fallskärm gav han piloten order att lyfta. På lagom höjd hoppade han från flygplanet.

Falska poliser

Uniformens makt ska aldrig underskatt­as. Det kunde väktarna på Isabella Stewart Gardner Museum konstatera 1990. Två tjuvar utklädda till poliser övertygade dem om att de hade ryckt ut på ett larm. Sedan satte tjuvarna handfängse­l på väktarna och flydde med konstverk värda fem miljarder kronor.

Rökridåer

I Japan stoppades 1968 en penningtra­nsport med 300 miljoner yen av en man i uniform.

Han sa till männen i bilen att den var föremål för ett bombhot och när han tittade under den vällde det fram rök. Värdetrans­portörerna flydde och mannen stal bilen, men lämnade rökbomben kvar på marken.

Anonym pensionär

De flesta tar det lugnt på ålderns höst, men en pensionär i USA gjorde ny karriär som bankrånare. Från 2009 rånade han minst 16 banker i södra Kalifornie­n genom att gå fram till luckan med pistol och en lapp med kravet att få ut kontanter. Men kanske var det bara en skicklig förklädnad?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden