Spännande Historia vol. 3

Århundrade­ts brott

Ingen annan stöld kan mäta sig med diamantkup­pen i Antwerpen.

-

Att diamantkup­pen i Antwerpen är ett av de mest berömda brotten genom tiderna har många skäl. Stöldgodse­ts värde, de komplicera­de hinder som måste övervinnas och tjuvarnas spännande täcknamn är bara några av de fängslande ingrediens­erna.

Gänget som lyckades genomföra kuppen som var som hämtad ur en Hollywoodf­ilm leddes av Leonardo Notarbarto­lo, en charmig italienare med starka band till den siciliansk­a maffian. Han var redan en erfaren diamanttju­v och hade hyrt ett kontor i Antwerpen – diamanthan­delns huvudstad – för att handla med stöldgods. Erfarenhet­erna hade han nytta av när han började kartlägga Antwerp World Diamond Centre, och som kund kunde han ta sig förbi vakterna och granska valvet.

Den insiderkun­skapen blev värdefull i planeringe­n senare. Diamantcen­trets valv skulle vara en ogenomträn­glig fästning och många av stadens rikaste hyrde bankfack där för att kunna förvara sina värdesaker säkert. Där inne fanns kontanter, guldtackor och givetvis stora mängder diamanter. Leonardo var på det klara med att det skulle bli en tuff utmaning att ta sig in där och insåg att han måste ha ett starkt team för att klara det.

Således tog han in de experter han gav smeknamnen Geniet, Monstret och Nycklarnas konung. Tillsamman­s övade de tre på den fantastisk­t ambitiösa planen inuti en kopia av valvet, medan Leonardo fortsatte att samla viktig informatio­n och plantera videokamer­or inne i byggnaden.

I februari 2003 gjorde de en räd mot det tungt bevakade valvet utan att utlösa ett enda larm. De tre experterna tog sig in i byggnaden genom ett fönster, medan ”Speedy” – en av Notarbarto­los trofasta medhjälpar­e – väntade utanför i flyktbilen med en polisradio. Mer än 100 bankfack bröts upp och männen tog med sig innehåll till ett värde av över en miljard kronor i säckar. Medan solen steg över staden delade gänget på bytet och styrde sedan kosan mot Milano.

På väg mot Milano svängde Leonardo och Speedy av från motorvägen för att göra sig av med bevismater­ial, som kvitton och kontaktinf­ormation till de andra medlemmarn­a. De kastade alltihop i skogen i tron att ingen skulle hitta det. Men bevisen hittades inom kort av markägaren, och alla utom Nycklarnas konung kunde snabbt identifier­as och dömas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden