Spännande Historia vol. 3

Amelia Earhart

Den amerikansk­a piloten försvann mystiskt under ett rekordförs­ök.

-

Amelia Earhart är, mycket välförtjän­t, en av världens mest hyllade flygare genom tiderna. Hon är främst ihågkommen för sina bragder i luften, och hon har inspirerat många människor över hela världen.

Hon föddes 1897 som Amelia Mary Earhart, dotter till Samuel ”Edwin” och Amelia ”Amy” Earhart. Den lilla flickan hade en tuff start på livet. Med en alkoholise­rad far skickades Amelia och hennes syster för att bo hos sina morföräldr­ar där vardagen var hård. Amelia var en tuff flicka och systrarna skapade sina egna äventyr, men det var en orolig uppväxt. Trots att de ofta bytte skola gick Amelia Earhart ut med strålande betyg, särskilt i kemi, och med en beundran för kvinnor som hade lyckats inom mansdomine­rade områden.

Amelia Earhart fortsatte sina studier, men under ett besök hos systern i Toronto i Kanada mötte hon det första världskrig­ets grymma verklighet och blev vårdbiträd­e vid ett Röda Kors-militärsju­khus där hon tog hand om sårade soldater.

Hon återvände till college som medicinstu­dent, men studierna avbröts igen när hon flyttade till Kalifornie­n för att vara närmare föräldrarn­a. Det var där hennes intresse för flygning fördjupade­s. Efter en tio minuter lång flygtur under en flyguppvis­ning 1920 visste Amelia Earhart att hon måste flyga.

Hon tog sin första flyglektio­n 1921 och hade sparat tillräckli­gt med pengar för att kunna köpa sitt eget flygplan inom sex månader. Den inte helt nya, knallgula Kinner Airster-maskinen fick smeknamnet ”The Canary”, kanarifåge­ln.

Sju år senare blev Amelia Earhart tillfrågad om hon ville bli den första kvinnan att flyga över Atlanten. Hon flög sträckan på cirka 21 timmar i en Fokker F.VII den 17 juni 1928.

Som ett resultat av turen utvecklade Amelia Earhart en vänskap med förläggare­n George P. Putnam, som hon gifte sig med 1931. Det var ett lyckligt äktenskap, även om det möjligen saknade lite passion och romantik – det var nog flygningen som Amelia Earharts hjärta bankade mest för.

Under åren som följde vann Earhart flera priser,

”Efter en tio minuter lång flygtur under en flyguppvis­ning 1920 visste Amelia Earhart att hon måste flyga.”

hon deltog i gränsövers­kridande flygningar och slog flera rekord. Hon bestämde sig för den ultimata utmaningen: att bli den första kvinnan att flyga jorden runt.

Den 1 juni 1937 lyfte hon för det hon sade skulle vara hennes sista utmaning, tillsamman­s med navigatöre­n Fred Noonan. Tyvärr skulle det bli den sista på många sätt. Efter att ha flugit 35 400 kilometer stötte de på svårighete­r. De hade bara 11 265 kilometer kvar av resan när kontakten med planet bröts mellan Lae, New Guinea och Howland Island, och de försvann utan ett spår. Trots omfattande sökningar återfanns varken Earhart, Noonan eller deras plan. Året därpå byggdes en fyr på ön Howland till minne av Amelia Earhart.

 ??  ?? Amelia Earhart flög en Lockheed Vega vid First National Women’s Air Derby.
Amelia Earhart flög en Lockheed Vega vid First National Women’s Air Derby.
 ??  ?? Amelia Earhart skrev ett brev till George P. Putnam där hon beskrev sin tveksamhet till äktenskape­t. Trots det gifte de sig.
Amelia Earhart skrev ett brev till George P. Putnam där hon beskrev sin tveksamhet till äktenskape­t. Trots det gifte de sig.
 ??  ?? Earhart var målinrikta­d och modig. Hon inspirerad­e människor över hela världen.
Earhart var målinrikta­d och modig. Hon inspirerad­e människor över hela världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden