Kinesisk Astrologi
– det här är skillnaden från den västerländska astrologin
När man pratar om astrologi i dag är det främs två olika inriktningar som man pratar om. Den västerländska astrologin och den kinesiska astrologin. Den västerländska astrologin, som ibland också kallas Ptolemaios, är den som är mest utbredd om man tittar geografiskt men den kinesiska astrologin är absolut störst om man tittar till antalet anhängare, berättar astrologen Tor Tolander.
Men vad är egentligen skillna- den mellan de två olika riktningar?
– Det är stor skillnad. Det skiljer sig precis lika mycket som kulturerna skiljer sig. Den västerländska astrologin utgår från individen medan den kinesiska utgår från samhället. Det innebär att man inom den kinesiska astrologin inte lägger så stor vikt vid solen som man gör i den västerländska. I stället har Jupiter och månen större inflytande inom den kinesiska astrologin.
Inom den kinesiska astrologin utgår man inte från vilken månad man är född i utan under vilket år. I stället för stjärntecken har man därför tolv olika djur: råtta, oxe, tiger, kanin, drake, orm, häst, get, apa, tupp, hund och gris.
Precis som att de tolv olika stjärntecknen tillskrivs olika egenskaper tillskrivs de tolv olika djuren vissa egenskaper. Vissa djur anses vara bättre än andra och därför kan man se i statistiken att det i Kina föds fler barn vissa år.