Allsvenskan

ATT VARA NYFIKEN PÅ

In från Skärmarbri­nk och genom Pildammspa­rken!

- SIMON BANK

Pandemin har blottat mindre smickrande delar hos fotbollsfa­miljen. Oavsett om det handlar om det pedagogisk­a problemet (det finns, förstår man inte det gör man sig dummare än man är – på samma sätt som det fanns ett pedagogisk­t problem i juridiken som tillät köpcentrum att hålla öppet medan idrotten tvingades stänga ner) i att ta emot skattemede­l samtidigt som man köper spelare för miljoner, eller om SEF:s tondöva dundrande om att det är ”katastrof” med publikfria matcher i en tid då människor dör i en nedrustad åldringsvå­rd och en andra smittvåg just börjat rulla.

Livsverk har gått om intet, människor har förlorat anhöriga. En sanning som överskugga­de allt annat 2020. Välkommen till 2021!

Affärer som bara MFF kan göra

Det finns så oerhört mycket att vara nyfiken på i år. Malmö FF laddade försäsonge­n med att börja darra, förlora fotbollsma­tcher och leta efter ett anfallsspe­l – vilket öppnade möjlighete­r som hade varit stängda om de fortsatt … Tja, vara MFF. Daniel Anderssons dundervärv­ningar från Balkan är ett logiskt utveckling­ssteg för klubben, en sorts affärer som ingen annan kan göra och som kan lyfta Malmö ett hack till, om de prickat rätt.

Jag vill veta om HBK vandrat sig starkt genom dödsskugga­ns dal och kan bli bäst i Halland igen. Jag vill veta om Marek Hamsik fortfarand­e är Marek Hamsik. Jag har redan hört Stefan Billborn prata om att man kan få sparken, att man inte kan vara rädd att få sparken, men att man måste vinna matcher för att inte få sparken. Jag har hört sirenerna ljuda runt Allmänna Idrottsklu­bben. Jag har sett Djurgården ösa på i cupen, med Joel Asoro hemma i Sverige och Edward Chilufya hemma i sig själv. Jag har sett Häcken se lovande ut (igen). Jag har sett Henrik Rydström flytta hem. Jag har sett att Degerfors tror på det. Och jag har sett IFK Norrköping vädra ut alla sina stängda rum.

Det är något annat

Som Stephen Fry sa: Det är en kliché att de flesta klichéer är sanna, men liksom med de flesta klichéer så är den klichén osann. Fotboll utan fans är inte ingenting. Det är något annat.

Jag vill inte ha en säsong till som handlar om spelarinte­rvjuer, spelsystem och skarpa uttalanden från Mats Enquist. Jag vill ha två miljoner nyförvärv som strömmar in från Skärmarbri­nk och genom Pildammspa­rken, som en glödande hyllning av att vi fått vår fotboll tillbaka.

Det är ingen kliché. Det är ett liv.

 ??  ?? ”Fotboll utan fans är ingenting – det är något annat. Jag vet inte vad man ska jämföra med, närmast kommer man kanske om man tänker sig en teaterpjäs som spelas helt utan att någon får se den. Vad betyder en sådan pjäs?” undrar Sportblade­ts Simon Bank.
”Fotboll utan fans är ingenting – det är något annat. Jag vet inte vad man ska jämföra med, närmast kommer man kanske om man tänker sig en teaterpjäs som spelas helt utan att någon får se den. Vad betyder en sådan pjäs?” undrar Sportblade­ts Simon Bank.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden