Allsvenskan

ELFSBORGS UNGDOMSSAT­SNING

-

2006 började Elfsborg och Tony Lundqvist att på allvar leta efter de största talangerna också utanför Borås med omnejd. Johan Larsson kom året innan och var en av de första att flyttas upp i A-truppen. Efter honom har ytterligar­e drygt 70 spelare gått samma väg.

I åldrarna 8–14 år är det en breddsatsn­ing. 15–19 är det elitsatsni­ng, de bästa spelarna flyttas upp och spelare värvas också in från hela landet. Tony Lundqvist säger, inte utan ett stort mått av stolthet, att det sedan starten bara varit en enda spelare som tackat nej till ett erbjudande från Elfsborg. Isak Jansson från just Kinna, som 2018 valde att i stället gå till Kalmar FF.

– När våra spelare sen flyttas upp i A-laget, det är ju näringen, anledninge­n till att jag håller på med det här. Och det är klart att jag aldrig är så stolt som då. Varje gång någon kommer upp i A-laget, ut i Europa, landslaget. Det börjar bli ganska många nu. Samtidigt brukar jag säga att även om killarna inte blir fotbollssp­elare ska de ha fått en bra utbildning och blivit en bra människa här. Det tycker jag är minst lika viktigt.

 ??  ?? Isak Jansson.
Isak Jansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden