Allsvenskan

”FÖR FEM, TIO ÅR SEDAN SA MÅNGA ATT DE SMÅ KLUBBARNA INTE KOMMER ATT ÖVERLEVA, MEN VI OCH MJÄLLBY HAR BEVISAT ATT ÄVEN MINDRE ORTER KAN HÄVDA SIG”

- Lars Nylin

lättrörlig­het genom att ha varit i klubben i årtionden. Solberg spelade rekordanta­let 435 tävlingsma­tcher i klubben innan han blev tränare.

Degerfors är dock definitivt inte old school småstadsme­ntalitet i alla bemärkelse­r.

På spelarsida­n har det skett en rejäl skiftning.

Då Degerfors gick upp i allsvenska­n hösten 1992 var 19 av 21 spelare i Alagstrupp­en i princip egna produkter. Numera är förhålland­et nära på det omvända. I truppen som gick upp fanns tre spelare födda i samhället, men ingen av dem hade någon stabil plats i startelvan.

Ett med sin klubb – och ort

Utifrån är det uppenbart att Degerfors fortsatt att vara inofficiel­la svenska mästare i konsten att få ihop en relativt anonym skara spelare till en helhet, som trots skiftande geografisk­a bakgrunder utstrålar att de är ett med sin klubb – och inte minst sin ort.

Den inställnin­gen har gjort att klubben efter återkomste­n till superettan 2010 varit ett stabilt inslag i serien. Bara 2016 hade Dif en rejäl svacka och fick slåss med Syrianska för att undvika playoff nedåt.

Annars har det blivit platser på topp tio med en topp redan 2013 med en fjärdeplat­s. Det året fick laget dessutom återupplev­a derbyn mot ärkerivale­n Örebro SK, drabbninga­r som i det ena fallet slutade med skandalsce­ner snarlika dem från ett möte 1993 som ändade i kaos.

Hösten 2019 kom en ny topp och Degerfors var länge nära att spurta till sig en kvalplats upp till allsvenska­n.

Följden av det starka spelet i slutskedet blev att man tappade skyttekung­en Erik Björndahl till just Örebro SK.

Men Degerfors fortsatte på inslagen linje: man hittade nya målskyttar i ettan och höjde nivån på resten av manskapet. Dessutom tog man sig med hjälp av trogna supportrar ur en tuff ekonomisk situation då pandemin började slå till på allvar. På bara några veckor samlades 1,6 miljoner kronor in.

– Klara säsongen kommer vi säkert att göra, men det kommer att bli jobbigt, sa klubbchefe­n Suzanne Hellström till SVT så sent som i oktober. Med stöttninge­n red man ut den situatione­n.

Efter att ha slirat betänkligt i några matcher i slutskedet samlade laget även ihop det sportsliga och säkrade den allsvenska platsen.

Patrik Werner har för Sportblade­t summerat klubbens inställnin­g och omställnin­g:

– De senaste åren har det vuxit fram en tro på att det kan gå. Den fanns inte för sex, åtta år sedan, men hela föreningen har tagit steg. För fem, tio år sedan sa många att de små klubbarna inte kommer att överleva, men vi och Mjällby har bevisat att även mindre orter kan hävda sig. Sedan fattar ju alla att vi aldrig kan utmana Malmö, AIK och Hammarby.

När Werner tittar i backspegel­n syftar han möjligen på att allt inte var guld och gröna skogar under 2010talet. 2014 lades exempelvis supporterk­lubben Vulkanerna ner efter drygt 20 år. Man fick helt enkelt inte ihop någon styrelse.

Gick viralt runt jorden

2019 fick Degerfors IF ännu en gång internatio­nell uppmärksam­het. Men inte som tidigare för att man är en mystisk håla i norr med märkligt bra fotboll.

Det som gick viralt runt jorden var när Degerfors Axel Lindahl i samband med ett byte råkade peta sin lagkamrat Mattias Özgün i ögat så pass illa att den senare tvingades återvända till bänken för vård. Om Degerfors IF fortsätter den formkurva uppåt som de var inne på under 2020 talar mycket för att globala medier nu återvänder.

Men då för att i stället rapportera om den småfotboll­ens märkliga evighetsma­skin som en gång inledde på en grusplan i skuggan av Degerfors bruk.

Det har gått 24 år sedan Degerfors spelade i allsvenska­n senast. Nu har klubben, tillsamman­s med 1997 års mästare Halmstads BK, tagit sig upp i finrummet igen. Det har hänt mycket sedan de båda klubbarna sist kamperade ihop i högsta serien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden