Allsvenskan

TUFFA NOG FÖR DET

- Henrik Lundgren

IFÖRSTA ÅRET

Sundsvall 11:a Häcken 12:a

GAIS NEDFLYTTAT ANDRA ÅRET

Sundsvall 11:a

HÄCKEN NEDFLYTTAT

fjol blev Varberg och Mjällby nykomlinga­r nummer 51 och 52 i allsvenska­n under 2000-talet. Framför allt Varberg tippades då i botten, men båda lagen klarade sig överraskan­de väl.

Men nu då? När klyschan ”det svåra andra året” väntar?

– Jaså? Ingen aning, jag lägger ingen energi på det, säger Varbergs tränare Joakim Persson.

Och det gör han rätt i, för Sportblade­ts sammanstäl­lning visar att ”det svåra andra året” är en myt. Av de 52 nykomlings­lagen under 2000-talet har 21 åkt ner i superettan direkt igen, 40 procent. Men år två är det bara sju lag som åkt ur, 21 procent.

– Äh, det är som det är, statistik och skit. Det är bättre att lägga fokus på att vi har allsvensk erfarenhet i år. I fjol var det två av våra spelare som varit i allsvenska­n, nu är det väl 17-18. Vi kan inte springa runt och fokusera på att det skulle vara svårare det andra året, säger Persson.

Ett nytt Varbergs Bois FÖRSTA ÅRET

Djurgården 2:a Malmö 9:a

ANDRA ÅRET

Djurgården 1:a. Malmö FF 2:a

FÖRSTA ÅRET

Landskrona 11:a

KALMAR NEDFLYTTAT

ANDRA ÅRET

Landskrona 11:a

Men det är ett nytt Varberg. Ett Varberg som har tappat spelare som Astrit Selmani (Hammarby), Gustaf Norlin (IFK Göteborg), Junes Barny (Paralimni), Robin Book (Örebro) och Erion Sadiku (Genoa) och som experterna tippar i botten.

ANDRA ÅRET

Inget lag behöll allsvensk status det första året.

FÖRSTA ÅRET

Kalmar 5:a

TRELLEBORG NEDFLYTTAT

ANDRA ÅRET

Kalmar 3:a

Persson håller, förstås, inte med.

– Det kommer alltid nya spelare och jag tycker vi ser betydligt starkare ut i år. Det är klart att förlusten av Astrit Selmani hade gjort skillnad för vilket lag som helst. En väldigt speciell person, både som spelare och människa. Så han går inte att ersätta rakt av. Däremot kan vi utnyttja att Robin Simovic kanske är en betydligt bättre fotbollssp­elare. Men vi kan inte begära att han ska springa som Astrit gjorde, eller vara som Astrit i omklädning­srummet. Astrit är inte blyg, om jag säger så…

Så starkare trupp, trots tappen?

– Ja, vi har ju andra spelare också. Förra året hade vi inga spelare när vi började och det gick ganska okej. Simon Adjei har gjort fyra mål på fyra matcher nu i vinter. Robin Simovic har inte spelat fullt ut ännu, men det är ett misslyckan­de om han inte gör 12-14 mål i år.

Oj? Det är till att ställa krav på honom?

– Den nivån håller han ju? Det tror jag att han själv anser att han ska ligga på också.

FÖRSTA ÅRET

AIK 2:a Gais 10:a

ÖSTER NEDFLYTTAT ANDRA ÅRET

AIK 5:a Gais 11:a

FÖRSTA ÅRET

Örebro 12:a Trellebrog 13:e

BROMMAP. NEDFLYTTAT ANDRA ÅRET

Örebro 7:a Trelleborg 10:a

ANDRA ÅRET

Inget lag behöll allsvensk status det första året.

Astrit behöver kanske tre chanser för att göra ett mål. Simovic behöver en halv chans för att göra ett mål. Sen kanske han inte skapar lika mycket, utan vi måste skapa möjlighete­rna åt honom. Det är en helt annan typ av fotbollssp­elare.

Fler spelare att hålla ögonen på?

– Albin Mörfelt ser extremt spännande ut. Han har varit en jättetalan­g i många år, men nu … han har så mycket spetsegens­kaper så att det inte ska gå att misslyckas som fotbollssp­elare.

Du låter väldigt positiv?

– Jo, men alltså vi tog 37 poäng i fjol och vi hade kunnat ta 5-7 till, men vi kom in i en väldigt ond trend där domsluten gick emot oss. Det visade sig när Hammarby fick samma sorts domslut emot sig att det inte var så lätt att slå det andra laget då.

”Engelska VAR bedrövlig”

De flesta av allsvenska­ns storklubba­r har tagit årsmötesbe­slut om att motarbeta VAR i Sverige. Vad säger du, vill du ha i allsvenska­n?

– Ja, det vill jag. Men jag vill inte ha den engelska varianten, den är riktigt bedrövlig. En riktig fotbollsmö­rdare. Det är helt overkligt att man inte kan göra det bra och finjustera teknologin. Det ska inte vara mission impossible-pilar och mätningar om din stortå är offside. Ge VAR-rummet fem sekunder, hinner de inte se det då släpp igenom skiten. Straffsitu­ationer kan väl få ta en minut, men som det är nu hinner man ju både gå och ta en pilsner och pissa och när man är tillbaka så har de ändå inte tagit något beslut. Så finjustera det, det måste bli bättre, annars är det förödande för hela idrotten.

Måltjuven Astrit Selmani har sålts och Varberg tippas i botten.

Varbergstr­änaren Joakim Persson håller inte med.

– Vi är bättre nu, och det är ett misslyckad­es om Robin Simovic inte gör 12-14 mål för oss i år, säger han.

 ??  ??
 ??  ?? Varbergs tränare Joakim Persson och förra säsongens succéspela­re Astrit Selmani som det här året spelar i Hammarby.
Varbergs tränare Joakim Persson och förra säsongens succéspela­re Astrit Selmani som det här året spelar i Hammarby.
 ??  ?? Robin Simovic och Joakim Persson.
Robin Simovic och Joakim Persson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden