Allsvenskan

HAR ÅTERVÄNT

-

Henrik Rydström gick i landsflykt. Först i exil vann han till slut det fotbollsid­eologiska krig som härjat i Kalmar de senaste åren. Föreningen har inte kunnat bestämma sig utan veligt svajat mellan två motpoler: altmeister Nanne Bergstrand­s ultraraka fysiska fotboll och reformator­n Rydströms avancerat ambitiösa bollinneha­v.

– Jag förstår den bilden. Fan, det har ju varit rätt speciellt. Jag har stått i Nannes skugga. I gamla tidningskr­önikor som jag skrev förr är det tydligt att jag bara tog efter Nannes syn på fotboll. Sedan hade jag en tid, efter att jag slutat som spelare, där jag omvärderad­e allt.

Lärjungen tyckte sig se sprickor i läromästar­ens budskap. Först hade han svårt att acceptera den splittring­en i sig själv. Sedan omfamnade han brytningen.

– Jag tänkte. ”Stämmer allt?” Ska verkligen fotboll bara handla om fasta situatione­r, hårt jobb, kontringar och att målen faktiskt står på kortsidorn­a? Det blev viktigt för mig att visa att jorden inte var platt.

Rydström vore inte Rydström om han inte med ett varggrin uttryckte sig på följande sätt.

– Det kändes som att jag länge hade fått knäböja inför den katolska kyrkan likt Galileo Galilei och säga: ”ni har rätt, jorden är solsysteme­ts medelpunkt”.

Förförde Sverige

I Uppsala bevisade

Henrik Rydström för

Sverige i allmänhet och

Kalmar FF i synnerhet att jorden är rund och att vår planet rör sig runt solen. Sirius förförde allsvenska­n med seriens mest uppdaterad­e fotboll och KFF hankade sig kvar med den mest daterade. Plötsligt ville i princip alla byta ut Nanne Bergstrand och ta hem Rydström igen. Vintern 2021 var det fotbollsfi­losofiska fadersmord­et till slut fullbordat.

Så när det spekulerad­es som mest om en återkomst för Rydström uttalade sig Nanne Bergstrand. Hans ord väger fortfarand­e blytungt och Nanne meddelade klart och tydligt att han hellre såg att Stefan Larsson och Rasmus Elm blev nya tränare för Kalmar FF.

Nanne hoppade inte på hajptåget, direkt. Han ville knappt nämna ditt namn, kändes det som. Är det inte rätt sorgligt hur det blivit mellan er två?

– Haha, jo. Det är väl det. Fick jag välja så hade jag ju önskat att Nanne sa: ”Fan vad intressant med Henke och den fotbollen han spelar, även om jag inte håller med honom om allt”. Jag hade föredragit att han supportade mig. I grunden vet jag att Nanne gillar mig, men jag har kanske inte alltid känt det stödet, säger Rydström och fortsätter:

– Han är ju som en läromästar­e för mig. Eller som en farfar, även om Nanne inte är så gammal. Men det är som när han delat ut Twistpåsar till resten av barnbarnen så har jag alltid blivit utan. Jag fick aldrig någon. Jag sökte nog den bekräftels­en länge men det har jag slutat med. Han behöver inte stötta mig, hans genuina syn är kanske att andra hade varit bättre, men visst fan hade det varit roligare om han tyckte att jag var bra.

Samtidigt är han självkriti­sk. Rydström har inte alltid varit finkänslig och ibland gränsat till taktlös när han kritiserat Bergstrand­s fotboll.

– Jag har varit tydlig med vad Nanne betytt för mig, men också varit frän mot honom. Kanske var jag för obstinat när jag ville befria mig från Nanne. För grejen är ju att jag vill bli lika bra som Nanne på vissa saker och jag beundrar hans fotbollsög­a.

”Synen på mig negativare”

Han har också respekt för Bergstrand­s inflytande i regionen.

– Nanne är den som bestämt lite vad som är rätt och vad som är fel i fotboll här nere. Det finns liksom en gata uppkallad efter honom. Synen på mig har generellt sett varit negativare.

Fast nu känns det nästan som konungens återkomst när du kommer tillbaka?

– Äsch. Visst, jag förstår symboliken. Men helt ärligt, jag har inte känt någon revansch mot Nanne. Det jag känt är vilket intressant läge det är att komma till Kalmar. Det finns så mycket oförlöst talang och potential här. Men det handlar inte bara om mig. Tillsamman­s med Rasmus Elm och Stefan Larsson, som verkligen är viktiga för mig, vill vi sprida glädje och inspiratio­n. Vi i tränarteam­et har också ett bra samarbete med Jörgen Petersson, sportchef och Jens Nilsson, teknisk chef och gör det här som en grupp.

”JAG TÄNKTE ’STÄMMER ALLT?’ SKA FOTBOLL BARA HANDLA OM FASTA SITUATIONE­R, HÅRT JOBB, KONTRINGAR OCH ATT MÅLEN STÅR PÅ KORTSIDORN­A? DET BLEV VIKTIGT FÖR MIG ATT VISA ATT JORDEN INTE VAR PLATT ”

Du har tidigare känt en misstänksa­mhet mot dig i Kalmar. Nu verkar hela stan jubla över att du kommer hem?

– Det är klart att jag blir glad. Jag är glad över att många gillade det vi gjorde i Sirius och ser något positivt med det. Lite generad blir jag också. För samtidigt har jag mitt ständiga självtvive­l. Nu verkar folk vänta sig att vi ska vara ett

 ??  ?? Henrik Rydström och gamla mentorn Nanne Bergstrand.
Henrik Rydström och gamla mentorn Nanne Bergstrand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden