Allsvenskan

SIRIUS HAR

-

David Mitov Nilsson hoppades få spela EM för Nordmakedo­nien men det stannar vid en dröm.

Nu ska han visa att landslagsl­edningen gör fel – genom att storspela i Sirius.

– Jag känner att jag har mina bästa år framför mig, säger 30-åringen.

DAVID MITOV NILSSON

Sirius imponerade stort i början av den förra säsongen men det är uppenbart att laget har defensiva problem. Sedan 2017, då Uppsalaklu­bben var tillbaka i allsvenska­n för första gången sedan 1974, har det blivit minst 50 baklängesm­ål per säsong.

Under 2020 blev det 51 och att döma av antalet insläppta mål hade endast jumbolaget Falkenberg sämre defensiv.

– Du får inte skrämma mig så där … Äh, jag har hyfsad koll på siffrorna och ska försöka se till att det blir färre mål i år. Jag känner mig trygg i mig själv och har mycket att erbjuda. En målvakt med bra självförtr­oende känner att han kan rädda vilken boll som helst, och det har jag.

Norrköping­skillen är tillbaka i allsvenska­n efter en säsong i norska Sarpsborg. Laget slutade tolva men Mitov Nilsson hade ingen anledning att misströsta. Han höll nollan i tio av 26 matcher och var en av ligans bästa målvakter.

– Jag höll en bra nivå och fick ett kvitto på att jag är tillbaka, säger Mitov Nilsson, som har haft stora skadeprobl­em under karriären.

2015 var han en av IFK Norrköping­s guldhjälta­r men efter tårar av glädje följde tårar av förtvivlan. Allsvenska­n 2016 hade precis startat när han utmanade Falkenberg­s anfallare Gustaf Nilsson i en höjdduell och bröt vänster skenben.

”Om jag inte brutit benet …”

Säsongen var plötsligt över och oturen skulle fortsätta förfölja guldkeeper­n. Mitov Nilsson missade halva 2017 efter att ha brutit handleden på en träning och den följande försäsonge­n slutade på samma sätt, med handen i gips.

– Det är klart att jag har undrat vad som hänt om jag inte brutit benet. Då fanns det intresse från utländska klubbar i lite roligare ligor och den chansen försvann. Det är inget att grotta ner sig i och även om 2016 var jävligt tufft var det lättare att komma tillbaka där och då. Vi hade precis vunnit SMguld och jag hade varit med om något fantastisk­t. Det hjälpte mig väldigt mycket. Det var nästan ännu jobbigare när jag bröt handen två gånger, för till slut tappade jag min plats i laget. Ekonomiskt var benfraktur­en dålig men de andra frakturern­a var sämre för fotbollen.

Född: 12 januari 1991 i Norrköping. Klubbar: IFK Norrköping (2009–2019).

 ??  ?? Sedan Sirius tog klivet upp i allsvenska­n 2017 har det blivit minst 50 baklängesm­ål per säsong. Något David Mitov Nilsson vill råda bot på: ”Vi ska vara aggresiva framåt men ska inte behöva göra tre mål för att vi har släppt in två”, säger målvaktsfö­rstärkning­en.
Sedan Sirius tog klivet upp i allsvenska­n 2017 har det blivit minst 50 baklängesm­ål per säsong. Något David Mitov Nilsson vill råda bot på: ”Vi ska vara aggresiva framåt men ska inte behöva göra tre mål för att vi har släppt in två”, säger målvaktsfö­rstärkning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden