Allsvenskan

AVSPARK MITT I

- KRÖNIKA

Det är den sortens insikt som slår en hårt i ansiktet, så att man känner att man lever:

Jag sitter här och ser fram emot en allsvensk premiär, för tjugosjund­e gången som sportjourn­alist. Tjugosju års leriga vårplaner, betongsmak i rumpen, för tunna långkalson­ger. Inte visste jag att det var livet (skjut mig här och nu, för nu kan jag dö).

Fast först en säsong till, med samma gamla nya visioner, samma gamla överraskan­de allsvenska, samma gamla avbrott för en bengalisk eld på ståplats, samma gamla överprisad­e, överkokta varmkorv.

Och ett helt nytt fotbollsla­ndskap. Under snart sagt hela 2000-talet har vi diskuterat vad allsvenska­n borde vara för något, men i dag har vi landat i en närmast förlamande konsensus. Allt är toppen här, i folkhemsfo­tbollen. Medier, klubbledni­ngar, framför allt engagerade supportrar – alla är överens om att vår fotboll är fantastisk.

Det är den!

Medan den moderna fotbollen dansar sin dödsdans ute på kontinente­n har vi en sämre, bättre fotboll här, och 2024 finns det i stället anledning att prata om var vi är.

För visst är det intressant.

Börjat ta betalt

Året som gått har allsvenska­n revolution­erats, på många håll, i många klubbar. Titta på Djurgården­s IF, som fick in BP-ideologen Peter Kisfaludy i organisati­onen och snabbt svängde in på en helt ny väg: Värva unga talanger, relativt dyrt, ge dem speltid, slussa dem vidare, se Tottenham-supportrar gå bananas på sociala medier, gnugga händer när de ekonomiska resultaten för Q4 tickar in.

Allsvenska­n har börjat (kunna) ta betalt för talanger som Lucas Bergvall, Momodou Sonko, Hugo Larsson. Och titta på Häcken, som vågar satsa enorma belopp på BP-talangen Zeidane Inoussa, för att de räknar med att det kommer att ge både sportslig och ekonomisk utväxling. Eller Hammarby, som skriver långa kontrakt med sina unga spelare för att det är en väg till a) ekonomisk framgång, som kan ge b) sportslig framgång, som sedan

Brytningst­id i talangfabr­ikerna, uppror på årsmötena, tränarbyte­n hos utmanarna.

Finns det något att hålla fast vid mitt i en allsvensk revolution?

Vad säger ni, Malmö FF?

 ?? ??
 ?? ?? Malmö FF är favoriter till att lyfta bucklan även i år.
Malmö FF är favoriter till att lyfta bucklan även i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden