Allsvenskan

”Kommer inte vara i närheten av fjolåret”

-

Jag hade långt gångna planer på att skicka Värnamo. Raka vägen ur allsvenska­n! För min oro är rätt stark. Låt mig stolpa upp de tre starkaste skälen: Kim Hellberg

Jag vet att Värnamos allsvenska resa började med den dynamiska duon Robin Asterhed/Jonas Thern men under Hellberg gick projektet från lovande till suveränt. Att han lämnar klubben är ett lika tungt slag för Värnamo som det var för Kalmar när

Rydström stack till Malmö. Det vore konstigt om luften inte gick ur verksamhet­en i några månader när de som lämnats kvar ska försöka hitta geisten igen.

Oscar Johansson Som om det inte räckte med tränaren så försvann även tränarens förlängda arm ute på planen. Oscar Johansson var en urkraft i Värnamo. Lagkaptene­n var så i samklang med spelidén att han hade en intuitiv, spontan förståelse vad som behövde göras under matcherna. Utan att Hellberg behövde skrika ut några order. Oavsett position på planen var Johansson hjärtat i laget. Oersättlig!

Mittbackar­na Viktor Eriksson tog Amerikabåt­en till Minnesota och Emin Grozdanic gick sönder. Det är hiskeliga avbräck. Värnamo hade tillsamman­s med Mjällby seriens tredje bästa defensiv 2023 men det låg mycket på just Eriksson och Grozdanic. Klubben har tagit in talangfull­e Samuel Kotto på lån från Malmö FF men finns rätt spelare bredvid honom i backlinjen? I avgörande cupmatchen mot Halmstad fick mittfältar­en Wenderson kliva ner som mittback och det rubbar balansen på laget. Försvarssp­elet lär bli ett stort bekymmer för smålänning­arna den här säsongen.

Det här är tunga slag som faktiskt kan rubba Värnamo i dess grundvalar. Då har jag inte ens nämnt osäkerhete­n kring målvaktspo­sten (Jonathan Rasheed missar inledninge­n av serien) samt tappet av X-faktorn Albion Ademi. Jag kan utan att tveka slå fast att Värnamo inte kommer vara i närheten av att upprepa förra årets historiska femteplats.

Men frågan är hur många placeringa­r de tappar? Det är trots allt en lång väg ner till botten av tabellen och jag har ändå svårt att se ett lag rasa från femma till nedflyttni­ng. Det finns trots allt en gedigen kärna av spelare. Victor Larsson, Emin Grozdanic (väl tillbaka från skada), Victor Bergh, Hampus Näsström, Wenderson, Marco Bustos, Simon Thern, Ajdin Zelkovic och Gustav Engvall är alla extremt inkörda i spelsättet. Det gäller även nye tränaren

Anes Mravac. En intern lösning och någon slags själsfränd­e till Hellberg som inte kommer ändra på saker som fungerar. Det är också enda skälen till att jag inte sätter Värnamo på en nedflyttni­ngsplats.

 ?? ?? Viktor Berghs och Gustav Engvalls Värnamo fixade en femteplats förra året.
Viktor Berghs och Gustav Engvalls Värnamo fixade en femteplats förra året.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden