Kolla om ditt hus är felbyggt
STRESS. Utdömd byggmetod har lett till mängder av fuktskadade hus i Stockholm Mängder med hus med enstegstätade fasader har fuktskadats runt om i Stockholm. Hur vet man om man bor i ett och vad gör man då åt det?
Att göra fasader enstegstätade betyder att puts läggs direkt på isolering utan någon dräneringsficka emellan. I Sverige introducerades tekniken på 1990-talet och var vanligt förekommande i flera av de stora byggherrarnas produktion.
Det uppskattas att cirka 30 000 villor och någonstans mellan 110 000 och 160 000 lägenheter har byggts med metoden i Sverige.
Då bör du kolla upp det
2007 varnade Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, för metoden på grund av att så många fasader fuktskadades. Men problemen med enstegstätade fasader finns kvar. StockholmDirekt rapporterade för några veckor sen om att samtliga hus på en gata i Långbro, Älvsjö får sina enstegstätade fasader bytta på grund av omfattande fuktproblem. De husen byggdes 2008.
– Nu måste vi bo resten av året på en byggarbetsplats och hela sommaren kommer husen vara inplastade. Vi kan inte öppna fönstren eller gå ut på balkongerna. För första gången hoppas jag på en dålig sommar, sade Emelie Henriksson, en av de boende i husen till tidningen.
Så vad ska man göra om man bor i ett hus med enstegstätad fasad?
Först och främst: det finns flera olika sätt att göra enstegstätade fasader på. Alla är inte lika känsliga för fukt. Framförallt är det fasader där cellplast använts som isolering och där stommen är gjord av trä som är i riskzonen.
– Bor man i ett sånt hus så tycker jag att man ska lägga in i kalkylen att lägga om fasaden inom en 20till 30-årsperiod. Drastiskt uttryckt, säger Malte Rungård, byggteknisk rådgivare på Villaägarna.
Han säger att det är bra att hålla utkik efter missfärgningar i putsen men framhäver också att det är svårt att upptäcka fuktskador själv.
– Jag rekommenderar att ta dit en fuktexpert för att undersöka huset. Men det är ju så klart en kostnadsfråga. Det finns även fuktmätare på marknaden som man kan installera. Problemet med dem är att man måste göra hål i fasaden för att installera dem och då blir det i sig en risk för att vatten kan tränga in, säger Malte Rungård.
Vätan kan komma inifrån
Det är viktigt att kontrollera fönsterbleck, skarvar vid balkonger och genomföring för elledningar till exempel för belysning och se så att vatten inte kan tränga in där.
– Vätan kan dock komma inifrån också. Värme inifrån husen tränger sig ut mot ytterväggen och kondenseras när den möter det kalla och blir till fukt. Fasaden är så tät att vätan inte har någonstans att ta vägen.
Flerfamiljshus är ännu känsligare än villor på grund av deras storlek och att de utsätts för regn och vind i större utsträckning, säger han.