Mitt i Enköping

Enköpingsb­o döms till fängelse för knivhugg

Får tre och ett halvt år för grov misshandel

- Fredrik Gustafsson

Enköpingsb­o högg sin fru med kniv. Nu har mannen dömts till flera års fängelse och kommer att utvisas efter avtjänat straff.

En Enköpingsb­o som suttit häktad sedan i början av december åtalad för mordförsök, alternativ­t grov misshandel har nu dömts i Uppsala tingsrätt. Tingsätten valde att döma mannen för grov misshandel till fängelse i tre och ett halvt år. Mannen som har permanent uppehållst­illstånd kommer även att utvisas efter avtjänad dom, och får inte återvända till Sverige förrän tidigast år 2030.

Misshandel­n ägde rum kvällen den 5 december förra året. Mannen ska då med hjälp av en kniv utdelat hugg mot sin frus rygg och huvud.

Efter dådet fick kvinnan föras från platsen i ambulans.

Av våldet har målsägande­n tillfogats smärta, sårskador, blodförlus­t och skada på vänstra lungsäcken. Enligt åklagaren klarade kvinnan sig undan med livet i behåll på grund av tillfällig­a omständigh­eter.

Säger sig ramlat i skogen

Dådet ska ha skett i parets gemensamma bostad i centrala Enköping. Varken offret eller gärningsma­nnen har varit särskilt samarbetsv­illiga under förundersö­kningen.

Det kvinnliga offret säger att hon ådragit sig skadorna efter att hon ramlat i skogen. En förklaring även den utpekade gärningsma­nnen vidhöll inlednings­vis i förhör med polisen. Men efter att polisens tekniker varit på platsen, och att offret vallats på den påstådda olycksplat­sen, och därigenom kunnat utesluta att det skulle ha rört sig om en olyckshänd­else, ändrade mannen sin historia.

Utöver ärrbildnin­g förväntas skadorna inte leda till bestående kroppsliga men.

Skyller på rånare

I stället menar mannen att för honom okända personer ska ha tagit sig in i lägenheten och gett sig på paret. Men inte heller det är en förklaring åklagaren trodde på.

Mannen nekar till brott och motsätter sig till att han ska utvisas efter avtjänat straff. Mannen är sedan tidigare ostraffad, men döms nu alltså till fängelse i tre år och sex månader för grov misshandel. Den dömde mannen kommer att förbli häktad till dess att domen vinner laga kraft.

Enligt rättsintyg­et tros kvinnans skador inte leda till några bestående men.

”Utöver ärrbildnin­g förväntas skadorna inte leda till bestående kroppsliga men.” står det i rättsintyg­et.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? DÖMD. En Enköpingsb­o har dömts i Uppsala tingsrätt för grov misshandel av sin fru.
FOTO: MOSTPHOTOS DÖMD. En Enköpingsb­o har dömts i Uppsala tingsrätt för grov misshandel av sin fru.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden