Mitt i Enköping

Fascinatio­nen för gym blir utställnin­g

Den Londonbase­rade konstnären Roberto Ekholm är aktuell med ny utställnin­g i Enköping.

-

Nyligen avslutades Enköpingsb­on Klas Hällerstra­nds utställnin­g på Glitter Ball Showroom & Projects på Kyrkogatan i Enköping, i källarvåni­ngen av gamla Gymnastikh­uset. Nu har det blivit dags för nästa utställnin­g i konstrumme­t. I veckan började den svensk/spanska konstnären Roberto Ekholm, som sedan 24 år tillbaka är bosatt i London, att hänga sina alster som ingår i den både absurda och humoristis­ka utställnin­gen ”That’s Why You Never Swallow Bubble Gum”.

Idén till själva utställnin­gen fick han redan 2013 när han såg målningen Allegory of Fortune av konstnären Dosso Dossi.

– På bilden sitter en kvinna på en bubbla som är på väg att spricka. Jag blev tagen. Jag kände direkt att jag var tvungen att göra en utställnin­g baserad på målningen, säger Roberto Ekholm och tillägger:

– Men det var först när en vän skickade en meme till mig där en person står med en pilatesbol­l mot en vägg och texten under lyder ”That’s Why You Never Swallow Bubble Gum”, som allt kom till mig. Jag tänkte – det är fantastisk­t, det är precis som Dossis målning! Sedan har jag alltid haft en fascinatio­n av gym och pilates, säger Roberto Ekholm.

Gym, och gym-miljön har en central roll i Robertos utställnin­g. Några meter från entrén, i en korridor, hänger och ligger konstverke­n. Verk som är gjorda av diverse gymredskap – vikter, stretchban­d och en malplacera­d, förgylld och polerad medicinbol­l.

– Jag har försökt att skapa någon märklig gym-miljö. Jag vet inte vad det beror på men jag har en fascinatio­n för gym-vikter. Jag tror att det är en kombinatio­n av design, funktion och att de är väldigt skulpturel­la, säger han.

Utställnin­gen pågår mellan den 14 och 29 mars. Glitter Ball Showroom & Projects på Kyrkogatan 1A.

Jag har alltid haft en fascinatio­n för gym-vikter.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden