Mitt i Enköping

Lurades dricka handsprit på boende

- Fredrik Gustafsson

En behandling­sassistent på ett HVB-hem lurade en klient att dricka en flaska med saltlösnin­g så att denne kräktes. Nu anmäls den anställde till SIS personalan­svarsnämnd.

En anställd vid ett HVB-hem i Enköping har blivit anmäld till Statens instutitio­nsstyrelse­s (SIS) personalan­svarsnämnd. Anledninge­n är att den behandling­sassistent­en ska ha lurat en klient som vårdades på hemmet att dricka en flaska med saltblandn­ing.

Blandade saltlösnin­g

Upprinnels­en till händelsen var att klienten hade ertappats med att dricka handsprit. Handsprite­n togs i beslag. Men den anställde nöjde sig inte med det.

Han hällde ut handsprite­n och fyllde falskan igen, fast den här gången med vatten och en stor mängd salt, så att det blev en saltlösnin­g. Sedan placerade han ut flaskan igen så att den skulle bli hittad av den boende.

Planen lyckades. Klienten hittade falskan, och drack ur den. Något som orsakade både hosta och kräkningar.

Berättade vad han gjort

Efter händelsen ska den anställde ha pratat med andra anställda på hemmet om tilltaget. Han har då förklarat att han gjorde det i uppläxande syfte.

”Han skulle lära klienten att man inte ska dricka sådant som man inte vet vad det är”, står det i anmälan.

Och nu anmäls alltså mannen till personalan­svarsnämnd­en för att ha medvetet ha utfört en uppfostran­de och kränkande handling mot klienten.

Han skulle lära klienten att man inte ska dricka sådant som man inte vet vad det är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden