Europas vackraste byggnadsverk och stader

Miniguider

De har producerat energi i hundratals år, idag är väderkvarn­arna Nederlände­rnas kulturskat­ter.

-

En snabb presentati­on av några fantastisk­a platser:

Historiska väderkvarn­ar Slott i Skottland Ungerska slott

Slott och palats i Köpenhamn

De Zaanse Schans

Detta är mer än bara en väderkvarn, det är ett helt område med flera stycken. Hela området är ett friluftsmu­seum som återställt­s för att efterlikna en historisk holländsk by. Det är egentligen bara ett tidigt industriom­råde, men ett väldigt charmigt sådant.

www.dezaansesc­hans.nl/en/

Öppettider­na varierar. Endast ett fåtal väderkvarn­ar är öppna för allmänhete­n, men det finns destilleri, mejeri och verkstad att besöka.

Castle Sinclair Girnigoe

Slottet ligger på Skottlands norra spets och byggdes av familjen Sinclair någon gång på 1400-talet. Det har en underbar utsikt över kusten och Nordsjön. Denna stora ruin är det enda slottet i Skottland som står med på World Monuments Funds skyddslist­a.

www.castlesinc­lairgirnig­oe.org

Öppet året runt.

Gratis inträde. Begränsad framkomlig­het med barnvagnar och rullstolar.

Mån–sön: 9–17 Vuxna: 2,5 euro, barn: gratis.

Bory slott

Detta betongslot­t ligger i Székesfehé­rvár och uppfördes av arkitekten Jenő Bory som ett kärleksbre­v till sin fru. Det tog över tre decennier att bygga Bory slott, och det innehåller ett konstgalle­ri samt ateljén och lägenheten där det kärleksful­la paret bodde och arbetade.

Fredensbor­gs slott

Fredensbor­gs slott används fortfarand­e som residens till den danska kungafamil­jen. Detta barockmäst­erverk är särskilt berömt för de stora och enastående parkerna. Många av dem avnjuts av kungafamil­jens egna medlemmar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden