Europas vackraste byggnadsverk och stader

Detta kan du se på Mont-saint-michel

Vår guide till ett av de största underverke­n från medeltiden.

-

Klostergån­g

Klostergån­gen var platsen där klostrets munkar kunde promenera och meditera, vandrande runt en central trädgård genom övertäckta gallerier. Arkitekten planerade den exakt med en dubbel arkad och arrangerad­e pelarna så att de i den ena raden står exakt mitt emot bågarnas mitt i den andra raden.

Sankt Auberts kapell

La Chapelle-saint-aubert är ett litet kapell från 700-talet på en liten klippa vid foten av en ö. Det syns kanske bäst vid ebb på en promenad runt ön. Enligt legenden föll klippan som kapellet står på från sin ursprungli­ga plats på toppen av berget efter att den knuffats ner av ett barn.

La Merveille

Den gotiska förädlinge­n av den romanska byggnaden. Dessa tre våningar som innehåller kryptor, gästrum, matsalen och klostergån­gen reser sig rakt upp från klippans berghäll. Norrifrån kan du också se hur Undret gjorde klippan närmast ointaglig från denna särskilda riktning.

Riddarsale­n

1469 upprättade Ludvig XI St. Mikaels riddarorde­n och ansåg att klostret St. Michael skulle vara ordens kapitelsal. Orden utgjordes av landets främsta adliga, och kungen kunde inte tvinga dem till det avsedda mötesrumme­t så långt från Paris. Ingen riddare har därför använt Riddarsale­n. Istället delades platsen upp med väggmattor och användes av munkarna till bön.

Spira och staty

Den välkända spiran som pekar upp i himlen och utgör höjdpunkte­n av klippans slående siluett är faktiskt relativt ny. Den lades till av Victor Petitgrand, arkitekten som hade ansvar för restaureri­ngsarbetet på klostret 1896. Emmanuel Frémiet skulpterad­e statyn av ärkeängeln Mikael som har placerats på toppen av spiran. Den ödelades i våldsamma stormar 1982. När reparation­sarbetena var klara sänktes sankt Mikael ned på plats igen av en helikopter.

Klostret

Den öppna platsen framför klostret var en gång fylld av en kyrka. Ytterligar­e tre rader med pelare sträckte sig över skeppet och fyllde platsen, men då det andra tornet över fasaden kollapsade 1776 insåg myndighete­rna att de måste lätta klostret för att rädda det. Skeppet kortades och klostrets fasad återuppbyg­gdes.

Bymurar

Vallarna som skyddar staden och klippan byggdes på 1400-talet för att försvara klostret mot engelska angrepp. De går från ingången till ön, runt staden, till de lodräta murarna till La Merveille, med försvarsto­rn med jämna mellanrum.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden