Europas vackraste byggnadsverk och stader

Stadsguide:uide: Mdeeltida Tallinn

- TEXT AV TANIA LESTAL

Den arkitekton­iska pärlan Tallinn bjuder på överraskni­ngar bakom varje hörn. Att promenera längs kullersten­sgatorna, genom de smala, slingrande gränderna, är ett äventyr. Första gången Tallinn nämns i skrift är redan 1154, och staden har en lång historia av utländskt herravälde. Det började 1219, när danskarna invaderade staden. Tallinn var sedan den nordligast­e staden i Hansan 1285. Före 1347 hade g germanska riddare tagit kontroll över staden, innan d den erövrades av svenskar – och senare ryssar i det s stora nordiska kriget. Inte förrän 1918 blev Estland s självständ­igt. Under större delen av stadens historia g går Tallinn under sitt tyska namn Reval. Det var först ef efter 1918 som huvudstade­n blev känd som Tallinn (T (Taani-linn – den danska staden, en hänvisning till sta stadens danska förflutna).

Tallinn är känd för sin stadsmur och de medeltida fäs fästningar­na. Kalkstensm­uren var ursprungli­gen 2,4 kilometer lång, 16 meter hög och 3 meter tjock. Ida Idag finns ungefär 1,9 kilometer kvar av den och 20 urs ursprungli­ga försvarsto­rn har bevarats. Gamla stan i Tal Tallin är en av de bäst bevarade medeltida städerna i Eur Europa och den är med på Unescos världsarvs­lista. Här är det inte svårt att låta sig omslutas av en autentisk medeltida känsla.

”Tallinn är känt för sin stadsmur och de medeltida fästningar­na.”

1 Tallinns rådhus

Tallinns rådhus är ett av stadens mest framträdan­de landmärken och det ligger i hjärtat av Gamla stan. Bygget påbörjades på 1200-talet, men den stenbyggna­d vi ser idag avslutades 1404. Då skulle den tillgodose behoven hos den germanska orden som styrde Estland 1346 när handelstra­fiken i staden ökade kraftigt. Under århundrade­n var rådhuset en mötesplats för handelsmän och lokala myndighete­r. Ovanpå Stadshusto­rnet sitter ”Gamla Thomas” (Vana Toomas). Han ses som Tallinns beskyddare och har ockuperat toppen av tornet sedan 1530. Rådhuset är det enda kvarvarand­e rådhuset i gotisk stil i norra Europa idag.

Detta är Estlands äldsta apotek och ett av de äldsta apoteken som haft kontinuerl­ig drift i Europa. Rådhusapot­eket har haft verksamhet i samma lokaler på Rådhustorg­et i Tallinn sedan det öppnade 1422. Att komma in i apoteket är som att resa tillbaka i tiden. Den vackra, bevarade träinredni­ngen ger kunderna en inblick i en svunnen tid. Här kan du köpa de (mindre farliga) medel som har använts som medicin i århundrade­n. Under medeltiden kunde man köpa märkliga mediciner här, som till exempel mumiejuice, ormsalva, fladdermus­pulver, bränt igelkottsp­ulver, ormskinnsd­roppar och noshörning­spulver. Det skulle bota alla möjliga slags krämpor. Det var också på apoteket du kunde köpa papper, bläck, lack, pulver, kryddor och ljus. Ironiskt nog var det också apotekaren som sålde tobak när den introducer­ades i Estland.

3 Danska kungens trädgård

Danska kungens trädgård (”Taani Kuninga” på estniska) är platsen där den danska flaggan enligt legenden föll från himlen under en strid år 1219. Detta var ett tecken som man trodde hjälpte danskarna att vinna över esterna. Trädgården är uppkallad efter den danske kungen Valdemar II, som ska ha slagit läger här med sina trupper innan de erövrade Domberget. Danskarna regerade Tallinn och de norra delarna av Estland i mer än 100 år. Danska kungens trädgård är ett populärt stopp för besökare som kommer till Tallinn, och här kan man njuta av omgivninga­rna och ta del av de berättelse­r som är förknippad­e med platsen. Runt trädgården ligger en imponerand­e del av stadens medeltidsm­ur. I mitten ligger jungfrutor­net och från tornet är utsikten över staden vidsträckt.

NIKOLAIKYR­K4AN

Nikolaikyr­kan var en av två kyrkor i det medeltida Tallinn, och den var rik. Den grundlades omkring 1230–1275 av westfalisk­a handlare som kom från Gotland på 1200-talet. Kyrkan tillägnade­s Sankt Nikolaus, fiskarnas och sjömännens beskyddare (som gett namn till tomten på engelska). Nikolaikyr­kan var den enda kyrkan i Tallinn som undgick den omfattande förstörels­e av ikoner som sattes igång efter reformatio­nen 1523. För att skydda kyrkan och stoppa de rasande folkmassor­na hällde kyrkoledar­en flytande bly i dörrlåsen.

Den 9 mars 1944 skadades kyrkan svårt av Sovjets bombningar av Tallinn. Bomberna la kyrkan i ruiner och förstörde det mesta av inredninge­n. Barockbänk­arna, galleriet och predikstol­en gick förlorade, men Sankt Antonius kapell klarade sig. Som tur var kunde många av kyrkans skatter räddas tack vare att man hade evakuerat kyrkan i tid.

Renovering­en av kyrkan började 1953 och avslutades 1981. Kyrkan skadades av en brand 1982 och efter ytterligga­re en restaureri­ng, under tillsyn av kurator Villem Raam, invigdes kyrkan 1984 som museum och konsertsal. Här finns en utställnin­g med medeltida konst från Estlands konstmuseu­m. Museet har också en speciell kammare med silverskat­ter från handelsmän­nens affärer.

6 Kiek in De Kök-tornet

Kiek in de Kök byggdes 1475 och är ett före detta kanontorn som ingick i Tallinns gamla befästning­ar. Tornet är 38 meter högt och har fyra meter tjocka väggar. Det fick sitt namn (som betyder ”kika in i köket” på lågtyska) eftersom soldaterna i tornet kunde se in i köken i de närmaste husen runt om. Tornet har sett

5 Estlands historiska museum

Museet M ligger i det medeltida Storgillet­s hus, mitt i Gamla stan. Huset byggdes mellan 1407 och 1410, 1 och interiören i den gotiska byggnaden är dekorerad d med många blindbågar. Det är ett typiskt exempel e på medeltida arkitektur i Tallinn. Huset har spelat s en viktig roll för livet i staden under många århundrade­n, å och idag visas här en permanent utställnin­g u här som heter ”En överlevare­s anda: 11 000 år av estnisk historia”. många strider under århundrade­na, och det sitter fortfarand­e kanonkulor från 1577 i yttervägga­rna. Idag är Kiek in de Kök museum och fokuserar på Tallinns utveckling. Besökare kan utforska vapenkamma­re och vapen som användes mellan 1200- och 1700talen. Det finns interaktiv­a medier som ger liv åt Estlands historia. Under tornet ligger basstation­ens tunnelsyst­em som byggdes under svenskt styre på 1600-talet.

7 Estlands friluftsmu­seum

Ett besök på Estlands friluftsmu­seum är ett absolut måste för familjer som besöker Tallinn. Museet ligger åtta kilometer väster om centrum och det är lätt att ta sig dit. Ta buss 21 från centralsta­tionen (resan tar 25 minuter).

Friluftsmu­seet har återskapat en komplett by från 1700-talet och den består av 72 byggnader som är utspridda över 790 tunnland. Museet har gårdar, värdshus, skola, kyrka, brandstati­on, väder- och vattenkvar­nar. Besökare kan utforska alla byggnader och uppleva livet som det var på landet i Estland förr i tiden.

Det händer mycket här året runt, och alla viktiga datum i Estlands historia hyllas (även de medeltida såklart). Den 24 februari är Estlands självständ­ighetsdag och det firas med levande musik, folkdans och ibland historiska spel. Jaanipäev (midsommar) firas med eldar, som markerar övergången från våren till sommaren, den 23 juni. Runt jul kan man åka häst och vagn i snön.

8 Olde Hansa

Olde Hansa ligger mitt i Gamla stan och erbjuder gästerna en unik medeltida middagsupp­levelse. Att gå in i restaurang­en är att göra en tidsresa. Personalen är klädd i traditione­lla Hansakläde­r och måltiderna serveras vid levande ljus. Alla de autentiska rätterna på menyn är lagade efter recept och metoder från 1400-talet. Populära rätter är ”Lihakeedus” (en mustig köttsoppa), grillad kanin och björnbiff.

Maiasmokk 9

Ett besök i Tallinn är inte komplett utan ett besök på Estlands äldsta kafé Maiasmokk. Namnet kan fritt översättas till ”slicka sig om läpparna”. Kaféet byggdes 1864 och har varit i drift i samma lokaler sedan det öppnades. De har alltså serverat läckra bakverk i över 150 år! Maiasmokk är känt för sin marsipan och de har en liten fabrik i byggnaden där besökare kan titta på när godsakerna tillverkas.

Vanaema 10 Juures

Tallinn har många fantastisk­a restaurang­er och det kan vara svårt att välja vilken man ska testa först. P Peppersack och Hell Hunt är två av Tall Tallinns mest populära restaurang­er, men om du verkligen vill uppleva äkta estnisk mat bör du besöka Vanaema Juures. ”Mormors ställe” var en av Tallinns mest eleganta restaurang­er på 1930-talet, och det är fortfarand­e förstavale­t för dem som vill ha traditione­ll estnisk mat.

Restaurang­en är inredd med antika möbler och fotografie­r som skapar en varm och hemtrevlig atmosfär. På sommaren är går det att sitta ute på terrassen som vetter mot gatan. De traditione­lla estniska rätterna är huvudsakli­gen baserade på kött, potatis och kål, men råvarorna växlar med årstiderna. På våren är det populärt med rätter baserade på rabarber, och bär av alla slag finns i överflöd under sommar och höst. Långkok och andra grytor är populära på vintern, tillsamman­s med ärtsoppa. Runt jul är blodpuddin­g (verevorst) mycket populärt.

11 The Three Sisters Boutique Hotel

The Three Sisters är ett centralt beläget designhote­ll i norra änden av Pikk Street i Gamla stan. Huset byggdes 1362 och bestod ursprungli­gen av tre handelshus. Huset renoverade­s 2003 för att skapa detta femstjärni­ga lyxhotell. Hotellets läge är mycket bra –det ligger bara ett stenkast från hamnen i Tallinn och de största turistattr­aktionerna.

Under medeltiden var Pikk Street Tallinns huvudgata och handelsmän passerade genom kullersten­sgatorna på hästryggen. De sålde kött, kryddor och spannmål på Rådhustorg­et, där handeln fortfarand­e är livlig.

Eftersom husets arkitektur är från 1300talet har alla de 23 rymliga och fint inredda rummen på hotellet unika utföranden och storlekar. Hotellet ger gästerna en känsla av att leva i ett slott under ett helt annat århundrade, men du kan samtidigt njuta av alla tänkbara moderna bekvämligh­eter. The Three Sisters stoltserar med god service och det har gjort hotellet populärt. Hotellet kan erbjuda spa, bibliotek, privata turer på begäran, vinbar och gratis wifi. Personalen talar många olika språk och är alltid redo att göra din vistelse minnesvärd.

12 Hotel Telegraaf

Hotel Telegraaf ligger perfekt till mitt i Gamla stan. Den eleganta byggnaden är från 1800-talet och har en magnifik fasad. Som namnet antyder var det telegrafko­ntor här förr, men nu är byggnaden är skickligt omvandlad till designhote­ll med femstjärni­ga facilitete­r. I Hotel Telegraaf ligger den prisbelönt­a restaurang­en Tchaikovsk­y, som serverar genuin rysk mat, efter traditione­lla recept, med en modern twist. Hotellet har många typer av rum, med utsikt över antingen innergårde­n eller gatan, i både historisk och samtida stil. Alla rum har högt i tak, parkettgol­v och alla tänkbara bekvämligh­eter.

13 My City Hotel

My City Hotel är ett charmigt fyrstjärni­gt hotell med 68 fina rum. Det ligger i en vacker, historisk byggnad i Gamla stan i Tallinn, och erbjuder en kombinatio­n av modern och klassisk lyx. Hotellet har standardru­m, sviter och familjerum, och serverar en fantastisk frukostbuf­fé. Här får du mycket för pengarna.

Old House 14 Apartments

I hjärtat av Gamla stan ligger Old House, ett familjeägt hotell med både lägenheter, pensionat och vandrarhem. Här finns något för alla smaker och plånböcker. Old Houses lägenheter är moderna, snygga, rena och fullt utrustade. De passar utmärkt för både familjesem­estrar och romantiska weekendres­or.

 ??  ?? ESTLAND TALLINN
ESTLAND TALLINN
 ??  ?? Tallinn har fått sin särprägel av de underbara tornen och de högresta spirorna.
Tallinn har fått sin särprägel av de underbara tornen och de högresta spirorna.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OVAN Ett av de mest kända konstverke­n i museets samling är ”Danse Macabre” av mästaren från Lübeck, Bernt Notke.
OVAN Ett av de mest kända konstverke­n i museets samling är ”Danse Macabre” av mästaren från Lübeck, Bernt Notke.
 ??  ?? OVAN Kyrkan rymmer även ett museum med medeltida konst.
OVAN Kyrkan rymmer även ett museum med medeltida konst.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden