Mitt i Huddinge

Vårbytjeje­r kräver krafttag mot mobbning

”Vi är fyra tjejer på 12-13 år som är så himla förbannade på mobbning. Vi har sett och upplevt lärare som fnissar åt eleverna när de blir kränkta. De säger att de ringer hem och har möten. Men inget ändras!”

-

– Många lärare bryr sig inte. De bara fnissar. Vi har hört lärare som säger att det inte spelar någon roll om elever är stökiga eller mobbas. De får betalt ändå. Hur kan man säga så? Börja bry er! Ta oss och ert jobb på allvar.

Det säger Andrea, Vanja, Nadia och Amani i klass 6B i Vårbyskola­n. Under ett par veckor har de intervjuat folk i skolan och i Vårby gård om hur man ser på mobbning.

– Vuxna verkar tro att mobbning har minskat. Men den har ökat. Jag tror de inte inte har någon koll. De gick i skolan på dinosaurie­tiden och var själva med om mobbning för typ 100 år sedan. De har ingen aning om hur det är idag, säger Andrea.

Mobbning finns i skolan och efter skolan. Idag finns den också på internet. Den fortsätter på sociala medier när man kommit hem. En liten sak kan snabbt sprida sig och få stora konsekvens­er.

Det är vanligt att mobbare vill ha pengar. 50 kronor så mobbar jag dig inte på två veckor.

– Du vet inte vem din mobbare är. De kan mobba anonymt. Om du skickat en pinsam bild kan de lägga upp den överallt, säger Vanja. På internet kan man få sitt liv förstört på fem minuter. – Jag har en kompis som de tagit en bild av från en gruppchat. De låtsades vara hon och spred massor av struntprat, säger Vanja.

I skolan sker mobbning öppet, utan att någon reagerar. Det händer i många skolor, menar de.

– Det är vanligt att mobbare säger att de vill ha pengar. 50 kronor så mobbar jag inte dig på två veckor. Många betalar, berättar de. När man går till lärare så händer det ingenting. – De säger att de bokar möten med föräldrar. Men inget händer. Om man inte säger ifrån blir man mobbad. Om man säger ifrån blir man också mobbad. Och kallad för ”snitch bitch”.

När någon utsätts för mobbning måste man agera på en gång, menar tjejerna.

– Ofta kan det ta flera veckor innan mobbaren får ett samtal hem till föräldrarn­a. Det måste gå snabbare. Elever måste också säga ifrån om de ser mobbning och säga till en vuxen. Men då måste de ta oss på allvar, säger Amani.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Text: Jonas Grönvik, foto: Johannes Liljeson
Vanja Stankovic, Amani Kasem, Nadia El-hazzaz och Andrea Alanes,
går i 6B i Vårbyskola­n. De har valt att jobba med förändring under elevens val. Alla fyra har valt att
lyfta frågan om mobbning. Under ett...
Text: Jonas Grönvik, foto: Johannes Liljeson Vanja Stankovic, Amani Kasem, Nadia El-hazzaz och Andrea Alanes, går i 6B i Vårbyskola­n. De har valt att jobba med förändring under elevens val. Alla fyra har valt att lyfta frågan om mobbning. Under ett...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden