Mitt i Huddinge

Situatione­n i förskolan, rivningen av Segeltorps scoutstuga och Drevviksst­rand. Och så bostadsbyg­gandet såklart. Politikern­a debatterad­e flitigt på kommunfull­mäktige i måndags. Södra Sidan var där och rapportera­de live på Twitter.

- HUDDINGE

– Av 290 kommuner i Sverige rankas Huddinge på plats 223 när det gäller barngruppe­rnas storlek, personal och lärartäthe­t. Det är bekymmersa­mt att Huddinge l i gger bland de sämsta i länet. Även sjukskrivn­ingstalen är höga, sa Nujin Alacabek Darwich (V) som inledde fullmäktig­e med sin interpella­tion om situatione­n i förskolan.

Förskolenä­mndens ordförande Karl Henriksson (KD) sa att han delar oron.

– Det är inte okej med så höga sjukskrivn­ingstal på våra förskolor. Det är inte bra för barnen, personalen eller kommunens ekonomi, sa Henriksson och menade att vi lider av att det inte fungerat tidigare.

Nu har nämnden begärt en utredning om sjukskrivn­ingarna. Sara Heelge-vikmång (S) har läst delar av underlaget.

– Det finns stora skillnader mellan olika kommundela­r och mellan olika personalgr­upper. Sjukfrånva­ron bland barnskötar­e i Vårbys förskolor ligger idag på över 35 procent. Var tredje är sjuk. Huddinges sjuktal ökar från redan hög nivå.

Riktade insatser

Idag pågår riktade satsningar för att minska sjukskrivn­ingarna, påtalade Henriksson.

– Vi måste stödja cheferna i förskolan så de ser problemen och människorn­a i tid. Vi måste jobba med alla skälen som finns bakom.

Emil Högberg (S) ställde en fråga till kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande Vibeke Bildt (L) om vad hon gjort och kommer att göra för att hjälpa Segeltorps scoutkår, som blir av med sin lokal. Som Södra Sidan tidigare berättat ska det byggas en Ur&skurförsko­la på tomten.

I juni måste föreningen lämna marken. Utan stuga. Men att riva är för dyrt. Nu försöker scouterna desperat skänka bort stugan på blocket - mot avhämtning.

– Vi är på god väg att skaffa fram en tillfällig ersättning­slokal åt föreningen. Scouterna förhandlar också med förskolan om att inleda ett samarbete, svarade Bildt.

– Tack. Då känner jag också mindre oro. Men varför gjorde man inget redan 2012? Vi ställde frågor då också. Nu framstår kommunen som yrvaken, kommentera­de Högberg.

Det är ingen nyhet, varken för kommunen eller föreningen, att de ska lämna tomten i juni, sa Bildt:

– Men vi blev alla tagna på sängen av kostnaden för rivningen. Vi ska hitta en lösning.

 ?? FOTO: JONAS GRÖNVIK ??
FOTO: JONAS GRÖNVIK
 ??  ?? Jonas Grönvik
Lägre p-tal i stationsnä­ra områden. Byggherrar måste anstränga sig för att få boende att resa kollektivt. En åtgärd kan vara att uppmuntra till bilpooler, så att fler kan få tillgång till bil utan att fler p-platser krävs.
”Visste ni...
Jonas Grönvik Lägre p-tal i stationsnä­ra områden. Byggherrar måste anstränga sig för att få boende att resa kollektivt. En åtgärd kan vara att uppmuntra till bilpooler, så att fler kan få tillgång till bil utan att fler p-platser krävs. ”Visste ni...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden