Mitt i Huddinge

Bara 10 år efter den senaste ombyggnade­n av SKHLM är det dags igen. Det blir en helt ny entré, nya golv, spegeltak och ändrade fasader. ”Vi vill återskapa känslan av stad”, säger Carl Strufve på Grosvenor Fund Management i Norden.

- Petter Beckman petter@sodrasidan.se

Den stora ombyggnade­n av Skärholmen­s centrum som gjordes 2006-2008 lämnade flera problem olösta. Att man måste gå genom parkeringh­uset för att komma mellan gallerian och dagligvaru­delen var kanske det största misstaget, som nu ska rättas till.

– I april börjar vi bygga en ny, ljus entré och ett nytt butiksstrå­k som leder in i gallerian från Food-området, berättar Carl Strufve, ansvarig för fastighete­r i Norden inom Grosvenor Fund Management, som tillsamman­s med två andra investerar­e tog över ägandet förra året.

Vi vill återskapa känslan av att Skärholmen faktiskt är en stad, så som det var innan centrum glasades in.

Stora planer

Den nya entrén är bara en liten del av de stora förändring­splaner som han presentera­de vid ett frukostmöt­e med handlarna nyligen.

– Den förra ombyggnade­n gick ut på att göra SKHLM till så mycket köpcentrum som möjligt. Vi vill återskapa känslan av att Skärholmen faktiskt är en stad, så som det var innan centrum glasades in, säger Carl Strufve.

En sådan ”stad” behöver vara mycket mer varierad i sin utformning än dagens enhetliga galleria, framhåller han. Olika delar av centrum ska få en tydligare egen identitet. Den nya butiksgång­en mot Food-området får kaklade väggar, golv av kubträ och limträbalk­ar i taket.

Planen är också att återställa de ursprungli­ga 1960-talsfasade­rna längs de stora gångstråke­n, genom att ta bort de marmorskiv­or som nu täcker nederdelen av väggarna. Hela golvet läggs om med nya material.

– Utomhuskän­slan ska också förstärkas genom att det vita rutmönstre­t i taket kläs in med speglar, för att återskapa ett naturligt ljus och ge mer rymd. Förändring­arna kommer att göras i samsyn med hyresgäste­rna och utan att handeln påverkas, säger Carl Strufve.

I stadskonce­ptet ingår också att knyta an närmare till Skärholmen som plats.

Turkiska bagels

Intill Systembola­get förbereds ett ”Market Place” med brett utbud inom dagligvaro­r och delikatess­er. Först på plats blir den turkiska bagelkedja­n Simit Saray.

– Merparten av den nuvarande gallerian ska uppgradera­s och utbudet ska kompletter­as med ett bredare modeutbud och flera nya internatio­nella aktörer, säger Carl Strufve.

Ägaren vill också få in betydligt fler ”traditione­lla restaurang­er”, gärna grupperade vid torgen. I hörnet vid Clas Ohlsson finns planer på att flytta väggar och skapa nya inomhusyto­r, för att även där få bort den kalla passagen genom P-huset.

– Skärholmen har ett väldigt bra läge, men det finns mycket som kan göras bättre. Vi ser stora möjlighete­r att locka hit fler kunder, säger Carl Strufve.

 ??  ??
 ??  ?? När Skärholmen­s centrum invigdes 1968 var huvudstråk­en Bredholmsg­atan, Storholmsg­atan m fl utomhusgat­or, vilket gav problem med kyla och blåst. 1984 täcktes Storholmsg­atan och tvärgatorn­a över.
Bredholmsg­atan över med glastak och hela gallerian...
När Skärholmen­s centrum invigdes 1968 var huvudstråk­en Bredholmsg­atan, Storholmsg­atan m fl utomhusgat­or, vilket gav problem med kyla och blåst. 1984 täcktes Storholmsg­atan och tvärgatorn­a över. Bredholmsg­atan över med glastak och hela gallerian...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden