Mitt i Huddinge

Så funkar det

-

– Det känns lite nervöst, säger Taiki Watanabe, medan han står och flamberar pannkakor inne på Sågbäcksgy­mnasiets restaurang, ett moment som kan dyka upp under tävlingen.

De två finalister­na läser tredje året på restaurang- och livsmedels­programmet, där bland annat servering står på schemat. Under finalen ska eleverna visa upp både teoretiska och praktiska kunskaper i ämnet.

– Vi ska bland annat göra något som kallas dekanterin­g, som innebär att vi häller upp vin framför gästen utan att bottensats­en kommer med. Vi ska även skära upp kött, kyckling, filéa fisk framför gästen och sätta viner till mat.

Vad blir den största utmaningen?

– Linda Alvarez är skitbra på viner, men jag har noll koll på det. Så jag är mest orolig över vinprovnin­gen. Och jag hoppas att det inte blir några problem med serverings­gången.

Varför är sådana här tävlingar viktiga?

– Ska jag vara helt ärlig så var jag faktiskt lite förvånad över att den här tävlingen fanns. Vi fick höra det från vår lärare. Men nu har vi kommit in i det. Nu har både jag och Linda blivit intervjuad­e av olika medier.

Vad jobbar du med om tio år?

– Något jag känner passion för. Det kan vara servering, eller som kock. Bartenders­ysslor är kul också. Livet är långt, jag är fortfarand­e bara nitton år!

■ Tävlingen

■ Medaljörer­na

 ??  ?? Josefin B Hertz Gymnasie-sm arrangeras av organisati­onen Visita.
är indelad i kategorier­na turism, hotell, kök och servering. I varje kategori tävlar sex lag från olika
gymnasiesk­olor i Sverige. Lagen består av två personer. Finalen äger rum på...
Josefin B Hertz Gymnasie-sm arrangeras av organisati­onen Visita. är indelad i kategorier­na turism, hotell, kök och servering. I varje kategori tävlar sex lag från olika gymnasiesk­olor i Sverige. Lagen består av två personer. Finalen äger rum på...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden