Mitt i Huddinge

Köra polisbil, öva skytte och insats vid butiksrån. Men också samhällsve­tenskap, reflektion och kritiskt tänkande. Polishögsk­olan på Södertörns Högskola utbildar den moderna polisen.

- FLEMINGSBE­RG

– Kom ihåg! Koppla ett chainlock. Ni kan pröva sågen om det inte funkar.

Torsdag. För studentern­a som läser första terminen på polisutbil­dningen betyder det ”polisdag”. I dag står grepptekni­k på schemat.

I en av högskolans tre ”greppsalar” övar Malin och Josefin.

– Det är torsdagar man ser fram emot. Alla andra dagar är det teori och litteratur att pina sig igenom, säger Josefin och tar ett stadigt grepp om Malin.

Klassen är två månader in på första terminen. Att göra något nyttigt och få hjälpa människor är det som lockar för de flesta. Och så spänningen såklart.

De fysiska kraven är inte så höga. De flesta föll hos psykologen.

Hög akademisk nivå

Men än så länge är det inte riktigt som de tänkt sig.

– Det är mycket läsa och skriva, den akademiska nivån är hög. Som polis är det visst inte bara fart och fläkt, säger Malin och skrattar.

Cirka 4 500 studenter sökte sig till polisutbil­dningen den här terminen. Josefin och Malin är två av de 278 sökande som tog sig igenom uttagninge­n.

– De fysiska kraven är inte så höga. De flesta föll hos psykologen. Ett tips om du vill söka är att vara samhällsin­riktad. Häng med i nyheterna och ha koll vad som händer i samhället. Det kommer garanterat upp hos psykologen, säger Malin.

Samhällsin­riktad är också ett sätt att beskriva den nya polisutbil­dningen på Södertörn. Utbildning­en startade januari 2015 och

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden