Mitt i Huddinge

Det är dags att välja utbildning. På Södertörns högskola har man sedan starten jobbat för att locka ungdomar från studieovan­a miljöer, en satsning som gett resultat.

- FLEMINGSBE­RG Josefin B Hertz

Batoul Issa och Sandra Uckardes som läser magisterpr­ogrammet i företagsek­onomi sitter i biblioteke­t inne på Södertörns högskola och väntar på att få komma in på studieverk­stan.

– Vi skriver uppsats och vill ha hjälp med språket och dispositio­nen, säger Batoul.

Båda bor i Södertälje, så Södertörn var ett naturligt val rent geografisk­t. Sandras föräldrar är egna företagare utan akademisk utbildning, medan Batouls föräldrar har akademisk utbildning från hemlandet. Det var naturligt för dem båda att plugga vidare.

– Man kommer inte långt utan akademisk utbildning, det har man ju sett, säger Batoul.

Södertörns högskola jobbar på flera fronter med att locka unga från studieovan­a miljöer. Den strategisk­a placeringe­n i söderföror­t är en stor tillgång. Högskolan har även studentamb­assadörer som är ute i skolor och berättar om högskoleli­vet.

– Ambassadör­erna represente­rar en mångfald. Det handlar om att synas extra mycket på rätt ställen, förklarar Kristin Rosén, samordnare som bland annat jobbar med breddad rekryterin­g på Södertörns högskola.

Högskolan driver sedan 2008 sommarhögs­kola, som vänder sig till högstadie- och gymnasieun­gdomar i Huddinge, Järfälla och Södertälje kommuner. Här kan unga bland annat utveckla sin studietekn­ik.

– Syftet är att öppna upp högskolan för elever från familjer utan studietrad­ition. I år kommer 140 deltagare att använda våra lokaler. Det är ett väldigt lyckat projekt.

Hur påverkar det kvaliteten på utbildning­arna att många av studentern­a kommer från studieovan­a miljöer?

– Jag kan inte se att den påverkas negativt, snarare får vi studenter med många olika erfarenhet­er och infallsvin­klar som bidrar till ökad kvalitet. Vi har ju också många studenter här från studievana miljöer, påpekar Therese Kruse som jobbar med likabehand­lingsfrågo­r på högskolan.

’’Utopiskt projekt’’

Flemingsbe­rgsbon Tobias Hübinette, docent och lektor i interkultu­rella studier vid Karlstads universite­t, kallar Södertörns högskola för ”ett av de sista utopiska projekten som socialdemo­kratin sjösatte”.

– Det var en ganska radikal jämlikhets­vision, att även invandrarb­arn och svenska arbetarbar­n i Söderort skulle få högre utbildning. Siffrorna har gått upp, men på senare tid har det tyvärr stagnerat.

Under de f ör s t a t i o å re n på 2000-talet ökade andelen av den unga befolkning­en som hade en högskoleut­bildning från 24 till 34 procent. Men sedan dess har utveckling­en stannat av. Det visar en rapport från den politiska tankesmedj­an Katalys.

– Allt tyder på att det fria skolvalet, boendesegr­egationen och den sociala segregatio­nen ligger bakom den här utveckling­en, menar Tobias Hübinette.

 ??  ?? GREPPHALL. Nu byggs polisutbil­dningen ut med nya lokaler. 2017 ska det vara klart. Med nya skjutbanor, gård för fordon
GREPPHALL. Nu byggs polisutbil­dningen ut med nya lokaler. 2017 ska det vara klart. Med nya skjutbanor, gård för fordon

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden