Mitt i Huddinge

Att bli sambo, att få somna och vakna tillsamman­s varje dag. Att dela sin tid och sitt liv. Ett härligt och stort steg som också innebär att de som blir sambor ställs inför vissa viktiga ställnings­taganden om hur de vill ordna sitt gemensamma liv.

-

■■ Att skaffa sig kunskap om de juridiska aspekter som berör sambolivet är ett sätt att visa genuin omtanke om en relation man v ill ska hålla länge. Bra att känna till är att sambolagen bara ger ett minimimalt skydd vid en separation. Endast bostad och så kallat bohag (möbler, porslin etcetera) som köpts för gemensam användning ska delas i en bodelning.

När någon dör och har barn sedan tidigare

Susanna flyttar in till änkemannen Josef som bor ensam i ett hus med sin son. Efter många år dör Josef i en bilolycka. Vad händer med tillgångar­na?

Eftersom Susanna och Josef inte skrivit något testamente får Susanna nästan ingenting. Det enda hon har rätt till är hälften av det gemensamma bohag hon och Josef har införskaff­at under den tiden de bodde ihop. Bostaden utgör inte samboegend­om eftersom den inte är införskaff­ad för gemensamt bruk. Bostaden och allt annat som Josef ägde ärver hans son. För att ärva var andr a behöver sambor skriva testamente.

När man köpt bostad ihop

Kalle och Anders köper en bostadsrät­t och flyttar in i den tillsamman­s. Anders har sålt en lägenhet och har därför möjlighet att lägga in en större summa i köpet av den nya lägenheten. När Kalle och Anders separerar efter några år begär Kalle bodelning. Vad händer med lägenheten?

Enligt s a mbol a g e n h a r Kalle rätt till hälften av lägenheten­s värde, trots att Anders har betalat en större del. Den som vill reglera bort det kan upprätta ett samboavtal och ett skuldebrev.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? INTE GIFTA? Sambolagen bara ger ett minimimalt skydd vid en separation. Backa upp med samboavtal och testamente, tipsar juristen.
INTE GIFTA? Sambolagen bara ger ett minimimalt skydd vid en separation. Backa upp med samboavtal och testamente, tipsar juristen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden