Mitt i Huddinge

En liten sur mossjö i Paradiset och en glittrig biltvätt av toarullar. Det är några av de konstverk som finns att se på Huddinge bibliotek. Södra Sidan har träffat de unga konstnärer­na som förberett utställnin­gen inför årets Earth hour.

- STUVSTA Frida Wänelöf frida@sodrasidan.se

– Vi jobbar mycket med hållbarhet, säger Johanna, pedagog på förskolan Daggkåpan i Stuvsta.

Barnen får inte längre ta hem vad de de skapat. Gör de en lerskulptu­r fotografer­ar de sitt verk. Och gör de en teckning kan de lägga den i en hylla där andra förskoleba­rn kan ta en påbörjad teck- ning och måla v idare på, berättar hon.

– Barnen har lärt sig att papper kommer från träd. Det märks att vi har har haft det här tänket ett tag. Barnen tänker på att de måste spara, annars tar materialet slut.

När barnen skulle göra konstverk inför Earth hour, som inträffar på lördag 19 mars, letade de därför material i förskolans soprum. På ett litet bord på förskolan står resultatet av insamlinge­n. Redo att åka iväg till biblioteke­ts utställnin­g. Eller i alla fall nästan redo... På förskolan har skapandet blivit en process.

Edvard lyfter ner en biltvätt som han har tillverkat av kartong och toarullar. För att ”man måste ju tvätta bilar”.

– Men det finns ingenstans att tvätta däcken!, upptäcker han och går till kompisarna Leo och Theodor för att fråga om han får låna en av målarborst­arna som de har. Det får han. – Den ska jag sätta här så man kan tvätta däcken.

Bygger raketer

De andra barnen på avdelninge­n har gjort raketer.

– Jag målade bara lite på min raket. Jag använde en toarulle som var tom och så tog vi och limmade på den här. Så, säger Theodor och visar hur han satte fast taket på sin raket.

På avdelninge­n intill har barnen gjort sitt närområde till ett konstverk.

– Jag vet något om den här Ormputten, säger Einar, hoppar upp på en bänk och pekar på sjön som han och de andra barnen på avdelninge­n har målat i mitten av en stor duk.

Den gröna färgen tog slut när de skulle måla naturen runt omkring.

– Det här är en köttätande växt. De är klibbiga och ser ut som klubbor, berättar han och visar en förstoring av en växt vid sjön.

Fastnade för en sjö

När barnen fick se kar tor över området kring förskolan, och Huddinges natur intill, fastnade de för den lilla sjön Ormputten i som ligger i naturreser­vatet Paradiset.

– Det var så coolt där och det är så kul med växter, säger Einar.

Sam tycker också att det är spännande att sjön är så pass liten. Han visar mellan sina armar hur liten sjön är. Men storleken har också gjort den sur, berättar Lykke.

– Den vill vara större och den har ingen vän, säger hon.

Barnen springer fram och tillbaka i korridoren. Pedagogen Johan frågar Lykke i farten varför det är viktigt att ta hand om naturen.

– För att annars går den sönder. Jorden måste vara frisk, annars dör man, säger hon och springer vidare.

 ??  ?? Stuvsta förskolor har arbetat med miljöfrågo­r i samband med Earth hour.
hållbarhet, återbruk och återvinnin­g har barnen skapat konst.
Deras konstverk visas på huvudbibli­oteket i Huddinge den 15 till 22 mars.
Stuvsta förskolor har arbetat med miljöfrågo­r i samband med Earth hour. hållbarhet, återbruk och återvinnin­g har barnen skapat konst. Deras konstverk visas på huvudbibli­oteket i Huddinge den 15 till 22 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden