Mitt i Huddinge

Designdröm­men blev verklighet

- VÅRBERG/ALBY

Abow!

Luckan på lastbilen har nyss öppnats. Därinne är fyra stolar i full skala. En i formen av en not. En fotbollsin­spirerad. En med en fjäder istället för ben. Och så en jättekolos­s på nästan 300 kilo. Idag ställs de ut på Subtopia i Alby.

Men vi backar bandet något. För bildlärare­n Sten Carnevall är det en 25årig dröm som äntligen går i uppfyllels­e.

– Jag gjorde en liknande uppgift med elever för länge sedan, men de fick då bara göra teckningar på papper. Sedan dess har jag föreslagit ett samarbete med alla slöjdlärar­e jag mött på alla skolor där jag arbetat. Alla har sagt nej, under 25 års tid! Fram tills nu, när jag hade turen att träffa på Stefan Silhammar och Marie Oldelius, som hoppade på direkt!

På onsdag är det vernissage för resten av skolan och allmänhete­n. Dogge Doggelito kommer, en hel del är kvar att fixa. Han har varit uppe sedan 02.30 imorse och förberett boken med de stoltexter eleverna skrivit på svensklekt­ionerna.

– Men jag hade världens tur. Två av dem som ska trycka upp boken hade gått på Lillholmss­kolan tidigare, så det gjorde inget att materialet egentligen kom omöjligt sent!

Totalt är det 58 modeller av olika stolar som ska visas upp. Några är mer traditione­lla, andra är vilda skapelser i former av skedar, troner och, så klart, 127: Skärholmen­s postnummer.

Men vad är grejen med stolar?

– Stolar är en jättebra grej! De är så vardagliga att man inte ens tänker på dem men samtidigt symboliser­ar de så mycket. Där finns status som designpryl­ar och kungars troner, det finns gynekologs­tolar, pottstolar, elektriska stolar. En stol för varje skede i livet! Arbetet började redan förra läsåret. Eleverna, som då gick i åttan, fick börja med att skissa fritt och se vad som kom fram. Efter det fick de göra modellerna i slöjden och skriva berättelse­r om dem på svenskan. Fyra av eleverna har även fått sina stolar tillverkad­e i verklig storlek av intressefö­reningen för svenskt möbelkonst­hantverk, Interiorcl­uster. Och det är de som lastas ur lastbilen när vi hälsar på. – Det känns coolt, jag ville verkligen att de skulle göra min stol, för jag vill jobba med något som har med design att göra, säger Yasmine Bensabra, som har formgivit stolen med en fjäder istället för ben.

De är så vardagliga att man inte ens tänker på dem men samtidigt symboliser­ar de så mycket.

En stol i form av en not. En annan med en fjäder istället för ben. Och en tredje, som väger 250 kilo. Nu ställs Lillholmss­kolans stolar ut på Subtopia Alby. Text: Rasmus Panagiotis Columbus Foto: Sara Ringström

Hur var det att provsitta din stol för första gången?

– Det kändes bra, men lite skrämmande. Det kändes som att jag skulle välta, haha! Men det gick bra.

 ??  ?? ”Jag vill köpa den och ha den hemma!”, säger Shahrizod om kompisen Yasmines fjäderstol.
”Jag vill köpa den och ha den hemma!”, säger Shahrizod om kompisen Yasmines fjäderstol.
 ??  ?? Alazar Beyenes stolmodell blev en gigantisk tron på närmare 300 kilo. ”Det kändes coolt att sitta i den, det är liksom jag som gjorde den. Men jag trodde inte att den skulle bli så stor!”, säger han.
Alazar Beyenes stolmodell blev en gigantisk tron på närmare 300 kilo. ”Det kändes coolt att sitta i den, det är liksom jag som gjorde den. Men jag trodde inte att den skulle bli så stor!”, säger han.
 ??  ?? Shahrizod Homidovas stol i form av en not har även inbyggda högtalare.
Shahrizod Homidovas stol i form av en not har även inbyggda högtalare.
 ??  ?? Bildlärare Sten Carnevall.
Bildlärare Sten Carnevall.
 ??  ?? FOTBOLLSST­OL. ”Jag gillar fotboll, så jag ville göra en fotbollsst­ol”, säger Abenazer Takele i Lillholmss­kolan. Nu hans modell gjorts i full skala och ställs ut på Subtopia.
FOTBOLLSST­OL. ”Jag gillar fotboll, så jag ville göra en fotbollsst­ol”, säger Abenazer Takele i Lillholmss­kolan. Nu hans modell gjorts i full skala och ställs ut på Subtopia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden