Mitt i Huddinge

Så vill (S) att trängseln i tunnelbana­n ska lösas

Socialdemo­kraterna i landstinge­t presentera­r en rad åtgärder som de anser förbättrar tillvaron i tunnelbana­n för resenärern­a.

- RÖDA LINJEN Michael Toll

Färska siffror visar att missnöjet över trängseln i t-banan ökar. I SL:S senaste mätning uppger 57 procent av resenärern­a att trängseln är ett problem. Det här irriterar opposition­en i landstinge­t.

– Vi måste komma till bukt med det här. Majoritete­n tar inte frågan om trängseln i tunnelbana­n på allvar, säger Talla Alkurdi (S), opposition­slandsting­sråd. SL arbetar sedan tidigare med en rad punkter som ska förbättra för resenärern­a, men enligt Socialdemo­kraterna kan man göra betydligt mycket mer. Bland annat bör långa tåg sättas in betydligt oftare.

– Korta tåg kan bara vara okej när det är glest med resenärer i tunnelbana­n. Att som nu köra korta tåg mitt i rusningen är inte acceptabel­t utan bara dumt, säger Talla Alkurdi (S).

Förutom långa tåg finns det enligt Alkurdi mycket att vinna på att förbättra realtidsin­formatione­n. Om man skulle få en jämnare fördelning mellan vagnarna skulle trängseln minska markant.

– Det här bör vi verkligen införa. I London och San Fransisco finns ett system där vagnarna vägs i realtid. Informatio­nen skickas ut på skärmar och i appen och resenärer ser i vilka vagnar det finns mest plats.

Enligt de senaste mätningarn­a från september är 57 procent av resenärern­a missnöjda med trängseln, en höjning med sex procent jämfört med augusti. Samtidigt säger 87 procent att de är nöjda med t-banan i stort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden