Mitt i Huddinge

Han nomineras till Augustpris­et

I sin senaste bok tar han med läsaren på en tågresa genom Europas politiska terräng. Nu nomineras Huddingebo­n Per Wirtén till Augustpris­et. ”Min bok är ett passionera­t försvar för idén om ett Europas förenta stater”, säger han.

- HUDDINGE Henrik Lindstedt henrik.lindstedt@direktpres­s.se

Per Wirtén låg i soffan och läste en bok hemma i radhuset i Fullersta när telefonen ringde. I andra änden väntade en överraskan­de bekräftels­e. ”Du har nominerats till Augusprise­t”.

– Jag blev väldigt förvånad och glad. Det betyder framför allt att jag har fått ett erkännande av mitt skrivande. Jag känner mig stärkt i tron på att det man gör har ett värde för någon, säger Per Wirtén, när Huddingedi­rekt når honom strax innan nominering­arna ska offentligg­öras den 23 oktober.

En europeisk odyssé

Boken ”Är vi framme snart? Drömmen om ett Europas förenta stater” må vara nominerad till bästa fackbok, men den har formen av en reseskildr­ing. Läsaren får hänga med på en tågresa genom ett splittrat Europa samtidigt som kontinente­ns stora ödesfrågor diskuteras.

Mer demokrati

– Min bok är ett passionera­t försvar för idén om ett Europas förenta stater. Ett enat, men också mer demokratis­kt Europa där Europaparl­amentet fattar beslut. Inga mer toppmöten för regeringsc­hefer.

När han påbörjade sin resa i Europas fattigaste östliga delar var han pessimisti­sk inför EU:S framtid. Han såg ett splittrat Europa där nationalis­tiska vindar återigen börjat blåsa upp.

Men trots Storbritan­niens utträde och Ungerns ”illiberala demokrati” sätter han sitt hopp till. Och nyckeln är ett mer enat EU och mer makt till folket.

– EU kan verka stort och avlägset. Men historiskt så är det enskilda personers engagemang som har drivit fram utveckling­en. Vi måste inse att det Europas framtid är upp till var och en av oss. EU är inget maskineri som går av sig självt.

Huddinge i hjärtat

Per Wirtén har Huddinge i hjärtat. Han må vara född i Göteborg, men han är uppvuxen i Huddinge och har bott i olika delar av kommunen sedan 1960-talet.

För sju år sedan gav han ut en bok som grundades i hans kärlek till södra Stockholms förorter.

– Jag älskar förorter och jag älskar Huddinge. Det är min hemstad. Förortslan­dskapet är min hemstad. Per Wirtén är uppvuxen i Huddinge.

”Här delar vi tågkupé med politiker, ekonomer och filosofer på en resa från öst till väst, över gränser och flyktingvä­gar, genom tid och ideologi mot ett osäkert mål i ett Europa som verkar tappat tron på idén om Europa.”

nominerade i kategorin för bästa fackbok är Fatima Bremmer för ”Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström”, Hédi Fried för ”Frågor jag har fått om förintelse­n”, Sven Olov Karlsson för ”Brandvakte­n”, Roine Magnusson, Mats Ottosson och Åsa Ottosson för ”Nära Fåglar” och Johan Svedjedal för ”Den nya dagen gryr. Karin Boyes författarl­iv”.

 ?? FOTO: JOHANNA HANNO ?? HEMMAPLAN.
och frilansskr­ibent. Han har bland annat skrivit böckerna ”Där jag kommer från – Kriget mot förorten” och ”Tingstens sista dagar – Berättelse­n om ett liv”.
början av 1990-talet startade han samhällsma­gasinet Arena. I radhus i Fullersta
59...
FOTO: JOHANNA HANNO HEMMAPLAN. och frilansskr­ibent. Han har bland annat skrivit böckerna ”Där jag kommer från – Kriget mot förorten” och ”Tingstens sista dagar – Berättelse­n om ett liv”. början av 1990-talet startade han samhällsma­gasinet Arena. I radhus i Fullersta 59...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden