Mitt i Huddinge

”Målet är att jobba som förskollär­are”

-

n av dem som fick flytta från Stockholm var Lailoma Ramazani som efter ett år och sju månader i Farsta, kom till Hällefors. Frustratio­nen var stor eftersom 14-årige sonen Shoaib bodde och trivdes hos en familj med tre barn i Fruängen. Nu skulle de hamna tre timmars bilväg i från varandra.

Hon ansökte hos Migrations­verket om att få flytta tillbaka och efter fyra långa månader kom beskedet att hon fått ett rum i ett kollektiv vid Sockenplan.

– Jag blev så glad, säger Lailoma när vi ses i vardagsrum­met som hon delar med nio andra kvinnor från olika länder. Sonen Shoaib är med och tolkar när svenskan inte räcker ända fram – Lailoma började SFI för bara en vecka sedan.

De kom tillsamman­s till Sverige från Afghanista­n för två år sedan. Efter bara en månad flyttade Shoaib hem till familjen i Fruängen, som de fick kontakt med genom en rumskompis i Farsta. Han säger att de känns som hans andra familj nu. För Lailoma var det ett lätt beslut att låta sonen flytta.

– Jag är inte speciellt bra på att läsa och skriva eftersom jag inte gick i skolan i Afghanista­n, så det är bra att han bor där och kan få hjälp med läxor. Jag vill bara mitt barns bästa, säger hon och berättar att de ju ses ändå, även om Shoaib har fullt upp.

Han tränar fotboll tre dagar i veckan och går på högstadiet. Det blir mycket plugg, säger han.

– Jag vill bli doktor eller advokat. Förut ville jag bli fotbollspr­offs, men jag har inte tid att träna så mycket som jag skulle behöva, för skolan tar så mycket tid.

Han trivs bra med livet i Fruängen, men det finns ett stort orosmoln kvar för både son och mor. Två familjemed­lemmar är fortfarand­e kvar i Afghanista­n, Shoaibs syskon.

Målet är att familjen ska få återförena­s i Sverige, men de vet inte än om det kan bli verklighet. Lailoma berättar att hon ofta ligger sömnlös om nätterna och tänker på sina barn. Hon oroar sig också över hur det ska gå för henne som är vuxen och outbildad.

– Jag drömmer om att kunna jobba som förskollär­are och skaffa ett eget boende. Och att få vara med mina barn, säger hon.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ÅTSKILDA. Lailoma Ramazani har ett rum i ett kollektiv i Sockenplan. Sonen Shoaib bor hos en familj i Fruängen.
ÅTSKILDA. Lailoma Ramazani har ett rum i ett kollektiv i Sockenplan. Sonen Shoaib bor hos en familj i Fruängen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden