Mitt i Huddinge

Huddinge satsar minst på kultur i länet

- HUDDINGE

Ingemar Herber har sedan 80-talet inventerat och kartlagt floran i Huddinge och samlat in historisk data till Artportale­n, så att de blivit tillgängli­ga för alla. Den värdefulla inventerin­gen har han gjort helt ideellt. För det prisas han nu med Huddinge kommuns miljöpris.

– Ingemar har alltid varit en källa till inspiratio­n och hans arbete förtjänar verkligen att uppmärksam­mas. Ibland har det varit skönt att kunna luta sig mot hans kunskap, liksom en bekväm och trygg stubbe i en mörk skog, säger Richard Vestin, naturinfor­matör, Huddinge kommun. Huddinge har länge satsat mindre på kultur än många av sina grannkommu­ner. Om man tittar på hur stor del kulturen får av den totala budgeten ligger Huddinge i botten i Stockholms län och åttonde från botten i landet. Det visar en sammanstäl­lning av myndighete­n för kulturanal­ys.

– Att Huddinge hamnar i botten i landet är ju inte särskilt hedrande för kommunen, det är pinsamt på något sätt, säger Anders Karlmark, ordförande för Kulturhusf­öreningen i Huddinge.

– Det är skandal, säger Tuula Vesamäki, ordförande för konstfören­ingen Bellis i Trångsund.

Mycket med små medel

Kulturhusf­öreningen i Huddinge anordnar bland annat konstutstä­llningar och uppträdand­en på Folkes i Huddinge centrum. De gör vad deras ideella krafter mäktar med.

– Saker och ting kostar ju pengar. Vi som jobbar med det här jobbar ideellt, men till slut kanske folk tröttnar. En för liten budget kan innebära för mycket belastning, säger han.

Bellis konstfören­ing i Trångsund anordnar kurser i allt från papperskon­st till målning och keramik. Det mesta av deras kostnader täcks av kommunen. Men med 106 000 kronor i stöd och en lokalhyra hos Huge på 112 000 är det svårt att få det att gå ihop.

– Det händer nästan ingenting här i Trångsund, förutom när vi har vår vårutställ­ning på torget. Vi skulle gärna göra mer, bara vi fick mer ekonomiskt stöd, säger Tuula Vesamäki, ordförande för Bellis.

”Kulturhusf­ällan”

Kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande, Vibeke Bildt, är däremot inte orolig över Huddinges bottenplac­ering.

– Huddingebo­rna har år

 ??  ??
 ??  ?? PRISTAGARE. För närvarande arbetar Ingemar Herber med att ta fram en Huddingefl­ora.
PRISTAGARE. För närvarande arbetar Ingemar Herber med att ta fram en Huddingefl­ora.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden