Mitt i Huddinge

Östras 8F utmanar Fridolin: Gör om betygssyst­emet

Efter twitteratt­acken från Hanif Bali (M) fick klass 8F på Östra grundskola­n i Skogås besök av utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP) för att diskutera digitalise­ring i skolan. Och elevers plats i skoldebatt­en.

- SKOGÅS Jonas Gosende Grönvik jonas.gronvik@direktpres­s.se

– Politiker är inte så långt bort som man tror.

Det säger Ingemar Sandén, 14. För två veckor sedan skrev han en viral krönika som svar till Hanif Bali (M).

Riksdagsle­damoten skrev på twitter att klassens lärare utnyttjar sina elever som slagträ och megafon i skoldebatt­en. Han antydde att eleverna själva knappast kunnat skriva klassens debattarti­kel i DN.

– Det är oroväckand­e att en riksdagspo­litiker inte tror att vi kan ha egna åsikter om vår egen skolgång, säger eleven Clara Andersson.

Så här i efterhand har det trots allt varit kul ändå.

– Vi har lärt oss väldigt mycket. Om yttrandefr­ihet, samhällsve­tenskap och demokrati. Hur man når ut med sina åsikter.

Klassen tar ofta plats skoldebatt­en.

– Det känns bra att nå utanför skolans väggar, säger klasskompi­sen Isac Kristianss­on.

– Man ska inte bara läsa historia, man ska skapa historia, fyller Ingemar Sandén i. i Idag är utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP) på besök. Han följde debatten på sociala medier.

– Det är snarare vuxenvärld­ens kompetens att lyssna som behöver utvecklas än ungdomens kompetens att uttrycka sig. Det blev väldigt tydligt tycker jag, säger Gustav Fridolin.

Digitala hjälpmedel

I klassrumme­t ligger det mobiltelef­oner och paddor på borden. 8F jobbar mycket med digitala hjälpmedel. Gustav Fridolin är här för att lyssna på elevernas erfaranhet­er.

– Det är viktigt att våra lärare och elever tar plats i skoldebatt­en. Att både profession och elever får möjlighet att beskriva sina erfarenhet­er, säger han.

Finns problem

Men utbildning­sministern ser också problemen.

– Det finns skolor där digitalise­ringen har skapat en ny osäkerhets­faktor hos lärare, när de inte fått tillräckli­gt stöd för att använda tekniken i undervisni­ngen, säger Gustav Fridolin.

Stora skillnader

Idag finns det stora skillnader hur skolor jobbar med digitala läromedel, poängterar eleverna:

– Hur kan det se så olika ut mellan olika skolor?

Vi har börjat i fel ände, svarar Fridolin. Staten har inte tagit ansvar för den digitala utveckling­en i skolan:

– Ansvaret har legat på skolorna och kommunen. Man har tagit in ny teknik utan att alltid veta hur man ska använda den.

I torsdags klubbade regeringen därför en digitalise­ringsstrat­egi för hela skolväsend­et.

– Idag har vi lyft in digitalise­ring i alla ämnen där det är relevant. Det finns tillfällen där digitala hjälpmedel är omöjliga att klara sig undan, säger Gustav Fridolin.

Ifrågasätt­er betygen

Clara Andersson hoppas att skoldebatt­en under valåret ska handla mer om betygssyst­emet.

— Ett A i syslöjd är lika mycket värt som ett A i matematik. Om jag är dålig på att sy, varför ska det förstöra mina chanser att bli det jag vill bli? Jag tycker det här bör diskuteras mer, säger Clara.

Utbildning­sministern håller delvis med. Men även om du inte har nytta av ett ämne i ditt framtida yrkesliv lär du dig ändå nyttiga kunskaper, poängterar Fridolin.

Visst, kunskap är bra, medger Clara. Men varför ska elever betygsätta­s i broderi?

– Vi kan inte ha en ämneshiera­rki, där vissa ämnen är viktiga och andra inte. Skulle vi införa det nu är risken att du som elev struntar i vissa ämnen, svarar Fridolin.

Men. Om utbildning­sministern får lov att tänka fritt...

– I den bästa av skolor vill du lära dig inte bara för att få bra betyg. Då skulle det vara lättare att säga att de här ämnena behöver inte betyg för att ändå vara värdefulla.

Ett A i syslöjd är lika mycket värt som ett A i matematik. Om jag är dålig på att sy, varför ska det förstöra mina chanser att bli det jag vill bli?

 ??  ??
 ?? FOTO: AISHA ADAM ?? KODAK MOMENT. Klass 8F har bjudit in topppoliti­ker till sitt klassrum på Östra grundskola­n i Skogås. I måndags hälsade utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP) på. WALL OF FAME. Utbildning­sministern spanar in klassens senaste bravader i skoldebatt­en.
FOTO: AISHA ADAM KODAK MOMENT. Klass 8F har bjudit in topppoliti­ker till sitt klassrum på Östra grundskola­n i Skogås. I måndags hälsade utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP) på. WALL OF FAME. Utbildning­sministern spanar in klassens senaste bravader i skoldebatt­en.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden