Mitt i Huddinge

Färre avgångar för pendeltåge­n i Stuvsta

I september stod det klart att SL inför snabbtåg som hoppar över vissa stationer. Stuvsta är en av dem. Istället blir det färre avgångar under rusningstr­afik.

- Henrik Lindstedt

I september meddelade SL att man i och med Citybanans öppnande kommer köra fler tåg och att vissa av tågen ska vara snabbtåg. För en majoritet av resenärern­a blir det fler avgångar och snabbare resor. Men för vissa stationer, som Stuvsta, är förändring­en snarare negativ. De nya snabbtågen kommer ge en Södertälje­pendlare en fyra minuter kortare resa in till Centralen. Tåget vinner tid på att hoppa över bland annat Tullinge och Stuvsta. Stuvsta får också sex istället för åtta avgångar under rusningstr­afik. Däremot blir det fler avgångar på helger.

– Fyra minuter snabbare från Södertälje. Det är ju en piss i Mississipp­i! säger Stefan Hallgren, som säger att han nu tänker börja ta bilen.

Resenärern­a är inte nöjda

Medlemmarn­a i Villägaref­öreningen Stuvsta-snättringe delar hans bitterhet.

– Vi har ju packade sardinburk­ar på morgnarna. Folk kommer sent till jobbet efter- som de inte ens kommer in i de fulla tågen. Det finns en stor frustratio­n, säger ordförande­n Lars-ove Larsson.

I Botkyrka har politiker ur båda läger rasat mot att Tullinge är en av stationern­a som hoppas över.

– Huddingepo­litikerna gör inte ett skvatt. Men tåget ska ju stanna i Huddinge och Flemingsbe­rg, så då är väl de nöjda, säger Lars-ove Larsson.

Föreningen har försökt få till stånd ett möte med politiker från Huddinge, SL och trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M). Men eftersom Tamsons har tackat nej till att komma ut till Stuvsta har det inte blivit av. Men enligt SL kommer tätare avgångar och snabbtåg avlasta även Stuvsta.

– Bättre balans mellan antalet påstigande innebär också att tiden som tåget står på station kan hållas, vilket i sin tur innebär bättre punktlighe­t, säger Fredrik CavalliBjö­rkman, trafikdire­ktör vid t r a f i k f ö r v a l t ni ng e n, i ett pressmedde­lande.

Vi har ju packade sardinburk­ar på morgnarna.

 ??  ??
 ?? FOTO: HENRIK LINDSTEDT ?? SARDINBURK. Lars-ove Larsson tror inte att färre tåg är vad Stuvsta behöver. ”Huddingepo­litikerna gör inte ett skvatt. Men tåget ska ju stanna i Huddinge och Flemingsbe­rg, så då är väl de nöjda”, säger han.
FOTO: HENRIK LINDSTEDT SARDINBURK. Lars-ove Larsson tror inte att färre tåg är vad Stuvsta behöver. ”Huddingepo­litikerna gör inte ett skvatt. Men tåget ska ju stanna i Huddinge och Flemingsbe­rg, så då är väl de nöjda”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden