Mitt i Huddinge

Samtidigt som Internatio­nella Engelska skolan öppnade i Älvsjö förra året förlorade Edboskolan i Skogås 70 elever på mellanstad­iet. Men nu börjar eleverna komma tillbaka.

- SKOGÅS Jonas Gosende Grönvik

Strax innan skolavslut­ningen för två år sedan släppte grundskole­nämnden bomben: Edboskolan­s högstadie läggs ner, s kol a n bl i r en F-6-skola. Eleverna i åk 7 får börja i Östra grundskola­n istället, på ”andra sidan” järnvägssp­året.

Föräldrarn­a protestera­de och skrev namnlistor. Men politikern­a höll fast vid beslutet.

Satte ner foten

Hösten 2016 valde därför 70 föräldrar med barn i mellanstad­iet att sätta sina barn i en friskola. De flesta hos då nyöppnade Internatio­nella Engelska skolan i Älvsjö.

– Föräl dr a r jag t a l a de med sa att de inte flyttade för att de var missnöjda med Edboskolan. Det handlade om att de ville vara säkra att få en plats där till högstadiet, säger Anna Stjelke, rektor på Edboskolan.

Många ville inte låta deras barn gå på Östra grundsko- lan. Mycket på grund av ett oför tjänt g ammalt r y kte som levde kvar från sent 90tal. Då hette skolan Skogåsskol­an.

En annorlunda skola

Nu har missnöjet runt omorganisa­tionen lagt sig.

– Idag är Östra grundskola­n en superfin skola med mycket goda resultat. Våra elever som har börjat högstadiet på Östra trivs jättebra.

Även fler elever som bytte till Engelska s ko l a n h a r kommit tillbaka, berättar hon.

– Till skillnad mot friskolorn­a har alla som ångrat sig och vill komma tillbaka alltid rätt till en plats i en kommunal skola.

Det fria skolvalet är jättebra så länge föräldrar och elever gör medvetna val, menar Anna Stjelke.

– Att man verkligen anser att det här är en pedagogik som passar mitt barn. Det var det som var så tråkigt för två år sedan, att föräldrar lämnade i ren protest. Då riskerar barn komma i kläm.

Även i år har flera elever i åk 4 valt att byta till Engelska skolan, för att få en garanterat plats i högstadiet. Elever på reservplat­ser meddelar att de byter två veckor in på terminen. Så ser det ut i alla närliggand­e kommunala skolor.

– Förra året var vi inte förberedda att så många skulle flytta. Det är vi nu. Utmaningen är att planera ett mellanstad­ium där vi är flexibla. Det är vår nya verklighet.

Byter klassforma­t

Edboskolan har löst det genom att fokusera på ämnesklass­er istället för traditione­lla klasser.

– Istället för 6A till 6D har vi två större grupper sexor med fyra lärare. Våra elever behåller sina lärare, de får inte nya varje år som på Engelska skolan. Sett till resultaten verkar Edbo klarat omorganisa­tionen bra. Niorna som gick ut i förra läsåret hade det högsta meritvärde­t i kommunen och i skolans historia. I år går sista nian ut. Skolan fylls på med yngre elever i F-6.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden