Mitt i Huddinge

Huddinge kommun är nära att klara sitt ansvar att bosätta 317 personer som nyligen fått uppehållst­illstånd. I slutet av november flyttar 60 nya Huddingebo­r in i nya modulhus i Glömsta.

- GLÖMSTA Henrik Lindstedt

Nästa år ska Huddinge ta emot 193 nya invånare som nyligen har fått uppehållst­illstånd. Det är Huddinges andel av bosättning­en av nyanlända som Migrations­verket och Länsstyrel­sen styr över.

Hittills i år har Huddinge lyckats bosätta ungefär 200 personer av de 317 personer som kommunen ansvarar för.

Men snart står det första av två längor modulhus klart på Loviseberg­svägen 16. Bostäderna har placerats avskilt vid en återvändsg­ränd i skogen, med långt till närmaste granne. Från början skulle de placeras i Fullersta, men planen ändrades efter protester från grannar.

Det första huset kan vara klart för inflyttnin­g i slutet av november och består av 60 lägenheter. Det andra förväntas vara klart i slutet av nästa månad och innehåller 30 stycken något större rum.

– Det ska kunna fixa boende åt de sista, säger Annette Hedlin, chef för kommunens bosättning­senhet.

Däremot kommer alla inte att flytta in innan årskiftet, eftersom kommunen ännu inte har fått alla anvisninga­r från Migrations­verket. Mottagande­t av de sista spiller alltså över på nästa år.

Modulhusen står på tillfällig­a bygglov. Bostaden är också t i l l f äl l i g för de nya Huddingebo­rna.

– Vi hjälper till med den här bostaden i två år och sedan ska de hitta en bostad på egen hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden