Mitt i Huddinge

Revisorlar­m om stor risk för korruption

Huddinge kommun har gjort omfattande affärer med företag där kommunanst­ällda har uppdrag, utan att ha tillräckli­g koll på möjliga jävsituati­oner. Nu ryter kommunrevi­sionen ifrån: ”Det här utgör en allvarlig risk”.

- HUDDINGE Henrik Lindstedt

Huddinge kommun har gjort omfattande affärer med företag där kommunanst­ällda har uppdrag, enligt en ny rapport. En allvarlig risk för korruption, menar kommunens revisorer.

En rapport beställd av kommunens revisorer visar att Huddinge kommun har stora brister i hur man hanterar anställdas bisysslor, alltså uppdrag eller anställnin­gar inom vinstdriva­nde organisati­oner vid sidan om det ordinarie arbetet.

Det innebär en ökad risk för vänskapsko­rruption, enligt kommunens revisorer.

– Om det inte finns några oegentligh­eter så beror det mer på tur än på skicklighe­t, sa kommunrevi­sionens ordförande Svante Axelsson, när han presentera­de rapporten inför kommunfull­mäktige i måndags.

12,5 procent av Huddinge kommuns anställda, 1361 personer, har en bisyssla inom en eller flera vinstdriva­nde organisati­oner. 251 av de organisati­onerna har gjort affärer med kommunen.

Är det alltid fel med såna affärer?

– Av de 251 finns det ett antal som är helt okej. Till exempel sitter det förtroende­valda politiker i Huges styrelse. Men det finns också de som ser konstiga ut. I värsta fall skulle det kunna vara att man har köpt av sig själv eller att chefen har köpt från ett bolag där en anställd är med i en eller annan form.

Av de 251 organisati­onerna har 73 erhållit betalninga­r från kommunen. Det rör sig om totalt 2695 fakturor.

I granskning­en plockade revisorern­a slumpmässi­gt ut 28 av dessa fakturor. 19 av dem var attesterad­e av personer som arbetar på samma förvaltnin­g som en person med en bisyssla inom den faktureran­de organisati­onen. På 13 av fakturorna stod den anställda på förvaltnin­gen som leverantör­ens referens.

I dessa fall är det särskilt stor risk för korruption, enligt Svante Axelsson. Kommunrevi­sionen har redan beslutat att göra en djupare granskning.

Granskning­sgrupp

Det stora problemet har varit att kommunen inte har haft koll på alla bisysslor och att vissa chefer inte ”vågat ställa sina anställda mot väggen eller har godtagit bisysslor på oklara grunder”.

Kommundire­ktören Magdalena Bosson ser allvarligt på situatione­n och har redan påbörjat ett förbättrin­gsarbete.

– Nu gör jag två saker: Jag formerar en granskning­sgrupp som ska jobba långsiktig­t med hur vi kan förbättra informatio­nen om regelverke­t. Förstår förvaltnin­garna vad som gäller? Det andra är att vi på en gång ska granska uppgiftern­a om att personer har attesterat sådant som berör företag som de har bisyssla i, säger hon till Huddingedi­rekt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SKA UTREDAS MER. ”Om det inte finns oegentligh­eter så är det mer tur än skicklighe­t”, säger kommunrevi­sionens ordförande Svante Axelsson.
FOTO: MOSTPHOTOS SKA UTREDAS MER. ”Om det inte finns oegentligh­eter så är det mer tur än skicklighe­t”, säger kommunrevi­sionens ordförande Svante Axelsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden